2012. április 11., szerda

Új kedvenc helyek Ohióban

Ohióban élni jó. Ugyan nincs semmilyen nagyobb látnivaló, extrém körülmény vagy esemény, de éppen ezért nagyon élhető és emberi. Dimbes-dombos vidék, sok erdővel, vaddal, tavakkal és folyókkal.

Cleveland sok meglepetést tartogat még nekem, még ittlétem második évében is. A lakhelyemtől 18 percnyire autózva egy mesevilágba csöppenek. Egy falucska, Chagrin Falls, ahol idilli kép fogad. Olyan, mintha Európában járnék: van belváros főtérrel, a tér közepén park, körülötte a bankok és üzletek történelmi épületei, sétáló emberek, a járdára átnyúló éttermek és kávézók teraszai.

A város közepét átszeli a Chagrin River, hatalmas vizeséséről kapta a nevét a falu. A vizesés mentén a 19.században több malom is működött, ahol búzát őröltek, fűrészeltek. Ma a  malmokat már nem látni, viszont gyönyörű sétány terül el a parton. A településen nagyon sok régi, 1oo-15o éves ház áll. A lakóházak között találok többet is, ami megfelelne az igényeimnek. Persze itt élni kiváltság, a gondozott kertek és virágágyások szegélyezte házak ára igencsak borsos, egy-egy történelmi korú 7oo-9oo.ooo dollár (összehasonlitásul: az utcánkban már 1oo.ooo dollárért lehet szép házat kapni).

A folyó nyomvonalát követve északnak tartok. A vidék varázslatos: farmjellegű többhektáros földek közepén lakóház, körötte fakerités jelzi, itt állatokat tartanak. Igazi farm már kevés van, a legtöbb inkább hobbibirtok: lovakat tartanak, lovagoltatnak. Annyira idilli a táj, hogy itt több filmet is forgattak. Olyanokat, amikben a barátságos, vendégmarasztaló amerikai vidéket, családi otthonokat akarnak ábrázolni. Ilyen The Gathering 1977-ből, ami a fimben New England, az a valóságban egy ohiói helyszin.

A GPS-em nem jelzi a települést, amelyik az abszolút favoritom. Hunting Valley a neve, vagyis "Vadászvölgy". Az útjelző táblák mind vadászó lovasokat és kutyákat ábrázolnak. Ez a falu nem is falu, inkább tanya. Párszázan lakják, de csodásan karbantartottak a rétek, s kivétel nélkül minden ház fehér! Olyan, mintha mennyországi harmoniát sugárzó helyre vetődtem volna: a ház előtt parkoló autó is hófehér! Itt is kanyarog a Chagrin River, két hid is átivel rajta: az újabb az autósoknak, s van egy régi fémhid gyalogos turistáknak. A faluközpontban van persze falumúzeum (Historical Society), karcsú templom, s vadászklub. Az itteni telkek mind többhektárosak, lovas kifutó is jár a többmillió (!) dolláros ingatlanokhoz.

Merjünk álmodni, s az álmainkat a szomszédban megtalálni. Én megtaláltam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése