2018. május 5., szombat

George Orwell Burmában

Az ismert író első könyvét olvastam el, melynek címe Burmese Days (Burmai idők). George Orwell katonaként szolgált a Brit Birodalom távoli táján a 20-as években. Ezeket a személyes élményeit dolgozta fel a regényben, ahol az őt leginkább jelképező figura, Mr. Fory a főhős.

Burma ma Myanmar néven létezik Banglades, Kína, Tájföld és Laosz szomszédságában. Kulturálisan hatottak rá a környező államok, sok itt az indiai, kínai, thai. A 20-as években a két világháború között vagyunk, amikor a fehér britek tartották uralmuk alatt a gyarmatállamot. A helyieket erősen lenézték, feketéknek titulálták őket, vagy éppen "Oriental"-nak, keletinek, alsóbbrendűnek.

A regény legfontosabb színhelye egy kisvárosi angol klub, ahol az ide vezényelt katonák, kereskedők, üzletemberek találkoznak, kizárólag a britek. Felmerül, hogy megengedjék-e helyieknek a belépést, például a környék prominens orvosának, ám Fory-n kívül mindenki ellenzi az ötletet. Elképzelhetetlennek tartják, hogy a helyi, "fokhagymaszagú" burmaiak közöttük szivarozzanak vagy igyanak meg egy italt.

A helyiek és az uralkodó fehér osztály viszonylag békésen él egymással, mindenki elfogadja a neki rendelt szerepet, a burmaiak nem lázadnak az alárendelt, cselédszerep ellen. A regény fő konfliktusa azonban lázadást hoz, megölnek egy angol telepest, s a klub fehérjei ellen vonulnak a helyiek. A lázadást sikerül leverni, s ugyan Fory menti meg a briteket a helyiek bosszújától, ő mégsem találja a boldogságot. Egyedüli magányát egy nemrég Angliából érkezett fiatal lány zavarja meg, akit feleségül kér. Nem árulom el a történet végét. Izgalmas regény, amely a Távol-Kelet őserdejébe repít.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése