2017. augusztus 21., hétfő

Bor és Hamvas

Hamvas Béla: A bor filozófiája című könyvéről már sokat hallottam. Rég el akartam olvasni, viszont nem olyan könnyű hozzá jutni. Könyvesboltban nem kapható, antikváriumi váróslistáról lehet kis türelemmel megszerezni. Most megszereztem.


A könyvet most az tette aktuálissá, hogy a balatonberényi helyi újságban olvastam róla. Ugyanis Hamvas a berényi szőlődombon írta meg egy nyaralás alkalmával ezt a talán legismertebb könyvét.

Az alig 1oo oldalas könyvecske gyorsan, egy óra alatt elolvasható. Érdemes viszont ízlelgetni a szavait, a gondolatait. Az író a hit, a kereszténység és a bor, eme "ártalmas" alkoholos ital védelmébe kel az írásában. Ismerteti kedvenc borait, a különböző magyar borvidékek terméseit. S persze kitér a balatoni borokra, köztük a berényi élményeire.


Illusztrációnak a berényi szőlő képeit használom. Mesés, nem igaz? S ahogy Hamvas is írja: régen tudták, hogy a pincék mellé diófát ültessenek. Az adta az árnyékot, a békét, a hangulatot. Ma még találni ilyen történelmi diófákat és pinceházakat.

Katt a képre a nagyobb, varázslatos panorámáért

Ráadásul egy kirándulóutat is kijelöltek a szőlődombokon. Érdemes hát útra kelni biciklivel vagy gyalog.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése