2017. augusztus 11., péntek

A Hamasz fia

A mostani olvasmányommal egy olyan országba utaztam, mely nem is létezik. Palesztinába. A hírekben olyan sokat hallunk az izraeli konfliktusról, a harcokról arabok és zsidók között. Most testközelből ismerhettem meg ezt a furcsa helyet. Moszab Hasszán Juszef: A Hamasz fia című önéletrajzi művét magyarra is lefordították. Olvassátok.

Ha valakinek azt mondod, Közel-Kelet, akkor egymás ellen feszülő indulatok, öngyilkos merénylők, muszlim hitű arabok és furcsa, ősi zsidó valláshoz tartozó népek jutnak eszébe. A legritkábban gondolunk arra, hogy a Közel-Kelet a kultúra bölcsője, a Paradicsom. Innen indultak el ősi civilizációk, maga a teremtés is itt jelölte ki az Édenkert határait. Itt éltek a bibliai népek, az ősatyák, ezen a tájon járt Jézus, és igen, itt tért meg Pál a damaszkuszi úton, vagy éppen itt kapott elhívást Mohamed próféta.

A 21. századi térképen olyan országok foglalták el a "Paradicsomot" mint Szíria, Libanon, Jordánia, Izráel (Palesztina), Irak, Irán... Nem épp a legbékésebb országok, nem épp a legbékésebb emberek. Hogyan jutottunk idáig? Hogyan lett a békés, Isten által vezetett népekből egymást gyilkoló, gyűlölő háborús övezet, ahol minden van csak épp szeretet és béke nincs?

A könyv írója egy velem egykorú srác. Palesztinában született hívő muzulmán családban. Apja bölcs tanító, de ugyanakkor a Hamasz politikai szervezet alapító tagja. S ez megpecsételte az egész család életét. A Hamasz a palesztin állam önállóságáért küzd Izráellel szemben. Kezdetben ez békés, érdekérvényesítő szervezetként indult, ám néhány elvakult muzulmán önkéntes akciója felszította a gyűlöletet és az első majd második intifádához vezetett. A 2o. század második felében mindennaposak lettek az akciók az izráeli zsidók és palesztinok között. A Hamasz mellett más szervezetek is megjelentek, az egyik épp Arafat vezetésével. Voltak békére, megegyezésre törekvők, ám őket vagy meggyilkolták vagy ellehetetlenítették. A harc és gyűlölet lett a létezés alapja ezen a tájon.

S ebben a káoszban van egy fiú, aki a legközelebb van a tűzfészekhez. 18 éves korától rendszeresen ül börtönben, mert veszélyes alak, akinek az apja egy szervezet vezetője. Palesztinként alkut köt a zsidó titkosszolgálattal és nekik kémkedik. Ám a kémkedése nem a palesztinok megbuktatására irányul, hanem az elvakult terrorakciók felfedésére, a felelősök időbeni lekapcsolására. Nem a gyűlölet és a gyilkolás hajtja, hanem a megbékélés, az életmentés. Eljut egy pontig, ahol kezd szembefordulni a Korán Allah-ja és a Mohamed által hirdetett negatív indulatokkal, s helyette az Újszövetségben megismert Jézus pozitív, szeretetre és békére törekvő mintáját kezdi el követni. Teszi ezt zsidók és arabok között, titokban.

A könyv egy őszinte hitvallás. Olvassa el mindenki, aki érteni és érezni akar. S nem csak legyinteni az arab terrora, vagy éppen a zsidók önálló hazáért folytatott harcára. A 2o11-ben kiadott könyvből már film is készült.

Bővebb infó az íróról: www.sonofhamas.com




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése