2017. február 21., kedd

Több is veszett Mohácsnál

Mohács Magyarország egyik legdélibb pontja. Korábban még nem jártam itt. Most viszont úton Eszékre tartottunk egy kis pihenőt.

A korona alakú kiállítótér előtt egy iszlám mecset belső udvarát idéző szökőkút található.

 A mohácsi csatáról minden magyar tud. Az iskolai történelemórákról még emlékszünk talán arra is, hogy 1526-ban volt a neves csata, amiben a törökök győztek, s innen számítjuk a 15o éves török uralmat.

A csata helyszíne a Mohács városa melletti Sátorhelyen található. Bokrokkal, növényekkel körülvett emlékpark ez, ahol a föld alatt többezer elesett harcos teste pihen. A bejárathoz ismert magyar építészünk, Vadász György tervezett egy látogatóközpontot. Az épület a szent koronát idézi. Interaktív kiállításán animációs filmet láthattunk a csatáról, annak előkészületeiről.

Ősmagyar kopjafák a tömegsírok felett

Érdekes, hogy a törökök Nándorfehérváron (ma Belgrád) és Eszéken keresztül jöttek Mohács felé. A céljuk Buda majd Bécs elfoglalása volt. A folyók mentén haladtak, a Duna és a Dráva mellett. Eszékről a mocsaras területen keresztül egy 6km-es fahidat is építettek a könnyebb átkeléshez.

Mohácsnál hatalmas túlerővel kerültek szembe a honvédők. 8o ezer törökkel szemben 16 ezer magyar, horvát, német harcos állt. A mohácsi csatából távozva halt meg az akkori királyunk, II. Lajos, aki az északabbra található Csele-patakban lelte halálát.

Az emlékpark bejárata gótikus és iszlám stílusú egyszerre

A törökök nagyvezére, Szulejmán 1566-ban a szigetvári csata előtt halt meg. Szigetvárt Zrínyi Miklós védte, s ő is ott lelte halálát. Legközelebb talán oda látogatunk.

Mohácsi emlékhely

Szigetvári vár


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése