2017. január 3., kedd

Re-formáció

Eltelt egy év, s beköszöntött 2o17. Az év vége-év eleje nem a kedvenc időszakom.

Nehéz a tél közepén lelkesnek, jókedvűnek, motiváltnak lenni. Még nehezebb az év végi rohanás után leállni, lecsendesedni, a karácsonyi ünnepre hangolódni. Aztán elengedni az évet, lezárni, feldolgozni, amik történtek, jók, rosszak egyaránt, hogy tiszta lappal léphessünk az új évbe.

2o17-ben ünnepeljük a reformáció 5oo éves jubileumát. Vagyis 1517-ben indult el a német Luther Márton által a katolikus egyház megreformálása, aminek a következtében kialakult a protestáns egyház, s a saját egyházam, a református.

Ezen jeles alkalomból nemrégiben megnéztem a Luther életéről szóló filmet, aminek a címe nem is lehet más: Luther. A film több, mint 1o éve készült Németországban, több nagynevű színéz közreműködésével. Amennyire lehet, követi a valós életrajzot, s igyekszik bemutatni, hogyan lett katolikus pap Luther, majd, hogyan indította el hitből reformját, amivel nem a katolikus egyházat akarta megdönteni, hanem csak ki akarta javítani annak hibáit.

Bátorító volt látni, hogy egy 5oo évvel ezelőtt "őrült", bolondnak tartott ember milyen hatással tudott lenni a világra, Európára, s hatása egészen máig tart. Ugyanígy tudunk mi is hatással lenni a világra, a körülöttünk élőkre, csak mernünk kell "nem beállni a sorba", szembemenni az átlagossal, a megszokottal, az elvárttal.

Ez nem könnyű, sőt: kockázatos és fájdalmas. Mert hülyének néznek, kiközösítenek, van, hogy megaláznak, meghurcolnak, elutasítanak. Ám valahol, ha nem is azonnal és nem is az adott helyen, de beérhet az elvetett mag, a "lázadás", a re-formáció.

Mert re-forámációra, átalakulásra, változásra mindig és folyamatosan szükség van. Ez visz előre, ez az egyéni és közösségi-társadalmi fejlődés motorja. Meg kell reformálnunk a saját életünket, újragondolva benne a prioritásokat és az értékeket, amik mentén élünk. Meg kell reformálni a cégeket, az elavult menedzsment módszereket, a humánustól messze álló vezetői hozzáállást. Meg kell reformálni az országokat, a népek magukról és más nemzetekről való gondolatait. S meg kell reformálni az egyházakat, melyek épp a legfontosabbtól, a szeretettől és Isten közelségétől távolodtak el.

Két idézet a filmből:

"A világban több gonosz uralkodik, mint amennyi jó szeret."

"Én Krisztus igazságában hiszek és nem kötök kompromisszumot."

A Reformáció Emlékévének rendezévnyei:
http://www.parokia.hu/v/programok-a-reformacio-emlekevben/

S egy lehetséges utazás állomásai Németországban:
Erfurt-Mainz-Juteborg-Wittenberg-Wartburg

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése