2017. január 16., hétfő

Keménység és lágyság

Most januárban volt a 1o. női alkalmunk Gazdagréten! Most kezdjük a 4. évjáratot, s még mindig óriási az érdeklődés a nőket, keresztény nőket érdeklő kérdések, témák iránt. Most és legutóbb októberi alkalmunkon is a keménység és lágyság témáját jártuk körül.

Legutóbb bibliodráma keretében dolgoztunk ezzel a két "minőséggel". Akkor a 18 résztvevő nő számára kiderült, hogy sokféle szerepet élünk a munkában, a családban, párkapcsolatban, közösségben, viszont a legtöbb szerep keménységet, határozottságot vár el, ezért ritkán élhetjük meg a lágyságot.

Arra gondoltunk, hogy van dolgunk a lágyság kérdésével, ezért a mostani alkalmon ehhez kapcsolódott a pódiumbeszélgetés és az azt követő csoportmunka.

Elsőre a lágyság gyengeségnek, negatív tulajdonságnak látszódik, aztán rájövünk, hogy épp annyira szükség van rá, mint a keménységre. Ha tudunk határozottak lenni, akkor tudnunk kell a határozottságot elengedni és könnyednek, lazának, felszabadultnak lenni. Sőt: a lágyság igenis pozitív tud lenni, ránk és a környezetünkre is. Csak éppen a mai, felgyorsult és figyelmetlen világban tudatosan kell elvonulnunk, lecsendesednunk, lelassulnunk, hogy meg tudjuk élni a lágyságot.

A lágysághoz való visszatalálásban nekem most több dolog is segített. Egyrészt női jógára járok, ahol a fizikai gyakorlatok és stresszoldó meditáció mellett beszélgetünk a nőiség megéléséről, a női testről, annak egészségéről. Másrészt a női programunk alapja egy könyv, melyet egy amerikai lelkigondozó házaspár írt és érdemes újra meg újra elolvasni, hogy erősítsük magunkban a lágy, nőies jellemvonásokat.

A könyv címe: Elbűvölő. A női szív szabadsága. A Biblia alapján vezeti végig a nők problémáit, azt, hogy milyen sok szerepben állunk helyt, s mégsem érezzük magunkat jónak, elegendőnek, szépnek. Pedig a nők legfőbb vágya, hogy szépek legyenek, s hogy a férfiak udvaroljanak nekik, s, hogy pótolhatatlanok legyenek (a családban vagy a munkában). A férfiak vágya pedig, hogy hőssé váljanak, hogy lovagiasan megküzdjenek a nő kegyéért, harcoljanak és erejüket megmutassák.

A két ellentétes pólus akkor működik jól, ha ezeket a vágyakat meg tudják élni, a nő szépnek érzi magát a férfi mellett, a férfi pedig erőssé válik a nő mellett. Ha ez nincs meg, akkor csak egymás marcangolása zajlik, jöhet félrelépés, kísértés, örök elégedetlenség.

Elvileg a teremtésben uralkodónak, királynak és királynőnek teremtettünk, akiket szolgál a természet, az állatok, növények, s akik egymást erősítik az uralkodói szerepben. Ebben az "uralomban" a férfi volt az aktív, aki tettekben létezett, a nő volt a passzív, aki az érzések szintjén volt jelen, így támogatta az urát.

A bűnbeesés miatt viszont elvesztettük a pozíciónkat, elromlott a kapcsolat Istennel, s ezáltal megromlott a kapcsolat a nő és a férfi között is. Egymástól várjuk a boldogságot, ahelyett, hogy odafentről megkapnánk. Egymáson uralkodunk, ahelyett, hogy együtt, egymást segítve uralkodnánk. A férfi aktív szerepe háttérbe szorult, passzívvá, némává vált. Míg a nő előtérbe került, aktivizálta magát, s a szépség helyett az erő és a döntési helyzet határozza meg az útját.

A női programjainkkal a cél, hogy helyreálljon az egészséges kapcsolat Istennel és az emberekkel, a nőknek a férfiakkal. Ahhoz, hogy újra lágyságot varázsoljunk az életünkbe, segít a következő ige:

"Uram, atyánk vagy te mégis! Mi vagyunk az agyag, te a mi formálónk, kezed alkotása vagyunk mindannyian." (Ézsaiás 64,8)

Cikk a női programunkról:
http://www.parokia.hu/v/lagysag-es-kemenyseg/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése