2016. augusztus 19., péntek

Best of Balaton

Gondoltam, összegyűjtöm az általam leginkább kedvelt balatoni helyeket. Az elmúlt néhány évben sikerült valamennyire feltérképezni a nagy tó körüli színvonalas szolgáltatókat. Íme az én személyes listám!

Étterem
Kistücsök - A déli part legjobb helye Balatonszemesen található. Nincsenek elszállt ára, de nagyon színvonalasak az ételek, a kiszolgálás, hangulatos a hatalmas terasz.
www.kistucsok.hu




Miakő - A Balaton-felvidék és az északi part egyik legjobb étterme Köveskálon. Tulajdonosa Trombitás Tamás, aki saját borászatot is visz és nem mellesleg elismert kortárs festőnk. Egy régi kocsmaépületben alakította ki az éttermet, ahol mindig van valami szezonális finomság. A hatalmas udvaron élvezhetjük a vidék levegőjét, s egy ideje néhány vendégszobája is van.
www.mia-ko.hu

Kávézó
Macchiato Caffe - Ha Hévíz, akkor Machiato Caffe a főutcán. Nemcsak azért, mert jóbarátom a hely marketingese, s már törzsvendégként üdvözölnek a felszolgálók. Hanem azért is, mert nagyon jó szezonális italaik vannak, az olaszos süteményeik verhetetlenek és esténként néha élő koncertet szerveznek.
www.macchiato.hu

Sütikínálat a Macchiatóban

Fagyi
Florida Fagyizó - A máriafürdői fagyizó a Balaton legjobb fagyiját árulja. Mindig hosszú sorok kígyóznak előtte, de a kiszolgálás gyors és mosolygós. Sorra nyerik az Év Fagylaltja versenyeket, ezeket a különlegességeket érdemes mindenképp kipróbálni. Ha már itt járunk, fagyizzunk és sétáljunk egyet a hangulatos kikötőben.
Facebook oldaluk


Várkávézó - A szigligeti vár alatt, a bejárathoz vezető macskaköves utcán található egy valóságos "meglepetéshely". Nem is gondolnánk, hogy egy ennyire vidéki helyen milyen finom kézműves fagyit lehet kapni, mindig a szezon gyümölcseiből készítve.
Facebook oldaluk


Várkávézó, Szigliget

Bor
Laposa Borterasz - A Balatonnál igyunk balatoni bort! De hol máshol, mint Badacsonyban, a hegyen, a Laposa Borbirtok modern teraszán. Érdemes a turisták által lerohant kikötőből felkapaszkodni ide, hiszen a fiatal borászok finomságokkal és csodás panorámával várnak.
www.bazaltbor.hu

Kristinus Borbirtok - A déli part egyik meglepetése ez a hely. A somogyi Kéthely határában található szőlőbirtokon egy modern üveg-fém-beton épületet találunk. Ez az osztrák tulajdonú borászat központja, borospince, borfeldolgozó, étterem, szálláshely, mozi és rendezvényhely. Hétközben jó áron kínálnak ebédmenüt, hétvégékre pedig elegáns koncerteket szerveznek.
www.kristinus.hu


Panoráma
Szépkilátó - A balatongyöröki Szépkilátó a főút mellett található. Biztosan nem megyünk el mellette, hiszen az útról is fennséges panoráma csábít a megállásra. Hatalmas parkoló várja az ámulni vágyókat, lehet itt akár piknikezni is.

Kora tavasszal a Szépkilátónál 
Badacsony - Az imént említett Laposa Teraszra érdemes felkapaszkodni, mert festményekre illő kép fogad. Szemben a fonyódi kettős csúcsok, jobbra a keszthelyi öböl, balra az északi part magaslatai. Borús időben is felemelő.

Panoráma a Laposa Teraszról
Balatonberény - Szívünkhöz legközelebb ez áll, hiszen a déli part hosszú strandjáról egyszerre láthatjuk a Keszthelyi-öblöt, a szemközti vonyarci, györöki dombokat, Szigligetet, Badacsonyt, s a Balaton-felvidék egyedi vulkánkúpjait.

Vár
Szigliget - Ez a vár nemcsak balatoni, hanem magyarországi kedvencem. A fekvése leírhatatlan, több oldalán elénk tárul a Balaton, hátul a felvidék völgyei és tanuhegyei, s persze Badacsony bazaltsípjai. Mindig van valami program, koncert, kreatív foglalkozás, amit gyerekek és felnőttek egyaránt élvezhetnek.
www.szigligeti-var.hu

Kilátás a szigligeti várból

Csillagvár - A balatonszentgyörgyi Csillagvár egy különleges épület. Nem is annyira vár, inkább erőd vagy börtön. Furcsa csillag alakjáról kapta a nevét. Ma korhűen van berendezve, panoptikum-bábukkal, s a kertjében van állatsimogató, tanyasi épületek, eszközök, gyerekjátékok. Egy szép délutáni program lehet gyerekekkel.
www.csillagvar.hu

 Csillagvár

Halsütő
Oszi bácsi keszegsütője - Ez a hely fogalom Szigligeten. Az itteni strandbüfék között van egy apró hely, ahol a hagyomány szerint Oszi bácsi maga süti a friss keszeget. Keszeget eszegetni nem olyan egyszerű mutatvány, hiszen tele van szálkával, amit kisütve elropogtathatunk. Nem a leglaktatóbb étel, de a legbalatonibb! Hekk helyett kötelező.
Facebookon




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése