2016. július 8., péntek

Jamaikai fantázia

Következő könyves utazásom Jamaika-Kanada-USA háromszögben zajlott. Nalo Hopkinson eredetileg jamaikai, de Kanadában és az USA-ban él. Az írónő fantáziája határtalan, könyveiért megkapta a világ fantasy díját. Elbeszélések gyűjteménye a Falling in Love with Hominids (Szerelem emberszabásúakkal).

A kulturális keveredés szinte minden írásában tetten érhető. Sosem lehet tudni, mikor vált át a valóságos, hihető történet a képzelet világára. Előfordulhat, hogy a 13. emeleti lakásában nyugodtan üldögélő főhőshöz egy elefánt ront be hirtelen, vagy éppen egy hétköznapi fa válik szörnyszülötté.

Történeteit rövid magyarázattal kezdni, ahol Hopkinson leírja az írások születésének mikéntjét, az ihlető forrást. Gyakran gyerekdalok, mondókák, közmondások ihletik meg, vagy éppen egy felkérés előadásra, egy munka. Hősei magukon viselik korunk megosztottságát: van köztük fekete, teen bullying (tinédzserek által szekált), testben fogyatékos, vagy éppen túlsúlyos.

Nem könnyű olvasmányok ezek. Egyrészt az angol nyelv csavaros kifejezései miatt, másrészt a meglepetésszerű fordulatoknak köszönhetően. Ha valaki mégis erre a kihívásra vágyik, szívesen kölcsönadom a könyvet.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése