2015. augusztus 2., vasárnap

Mesés Erdély

Az IÜP tábor idején nem igazán volt időnk Erdélyben kalandozni, látnivalókat megnézni. Leginkább a program indulása előtti napon volt néhány óránk, hogy turistáskodjunk.

Gyimesek

Csíkszereda volt a fő állomásunk, ez Hargitha megye központja, a Csíki-medence közepén, hegyekkel körülvett fennsíkon fekszik. A főtéren található szocreál épületek árnyékában megbújik néhány míves, történelmi épület vagy templom. 


 A csíkszépvizi víztározóban tilos a fürdés, mi kicsit megmártóztunk

A város határában van Csíksomlyó, búcsújáróhely, ahol a pünkösdi búcsú a legnagyobb. Mi épp a kegytemplom szomszédságában szálltunk meg, így minden reggel a templom harangjára és látványára ébredhettünk. Innen csak pár perc séta volt a Somlyó-hegy, ahol a Salvator-kápolna áll. Jókora meredek kálvária-úton is felmehetünk ide. Mi itt tartottuk a diákok csapatépítő-ismerkedős programját. A nagy hőséget szitáló eső váltotta, s mi igencsak bőrig áztunk. Hihetetlen volt az esőt látni, hallani, amint az erdő felől felénk közelített, majd elért. Csíksomlyón borvízforrás is van, itt csapolhattunk naponta friss, szénsavas, vasas ízű forrásvizet. A Barátok Feredője pedig egy lábáztatós kis fürdőhely, ahol a forrásvízben fáradt lábainkat hűthetjük le. 

Naplemente Csíksomlyón a szobánk ablakából

Csíksomlyó szomszédságában van Csíkszépvíz, ahol egy hatalmas víztározó mellett elhaladva jutunk be a Gyimesi-szorosba. Itt élnek a gyimesi csángók, s a mi diákjaink között volt is két itteni fiatal, ráadásul egy egypetéjű ikerlány páros. Az út mellett sorakozó gyimesi falvak (Gyimesbükk, Gyimesalsólok, Gyimesközéplok, Gyimesfelsőlok, Gyimes) közigazgatásilag egy települést alkotnak. Itt szinte csak magyarok élnek, míg a Tatros-folyón átkelve már román települések jönnek. Ez az ezeréves Magyarország legkeletibb határszéle. 

Gyimesek, ezeréves határ

A visszaúton még világosban láthattuk Székelyföld leglismertebb falvait. Kacskaringós utakon, hágókon, szerpentineken haladva szeltük át Erdélyt. Átjöttünk Homoródfürdőn, Korondon, Parajdon, Szovátán, elhaladtunk Székelyudvarhely és Marosvásárhely mellett. Megnéztük a bözödi víztározót Erdőszentgyörgy mellett, ahol egy falut, Bözödújfalut a víztározó építése miatt kilakoltattak és elárasztottak. Átmentünk a Küküllő-mentén, majd a Nyárádmentén és a Mezőségen, majd Kalotaszegen. Régiókon, amelyeket népdalokból és néptáncból ismerünk. Kolozsvár mellett már autópályán utaztunk, s végül a Királyhágón átkelve kijöttünk Erdélyből. 


Legközelebb a most nem látott dél-erdélyi tájra tervezünk menni. Remélem lesz kivel!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése