2014. augusztus 1., péntek

Mediciek


A Mediciekről toszkán utunk előtt kevesett tudtam. Tudtam, hogy gazdag nemesi család a reneszánsz idején, de hogy miből lettek gazdagok és mit értek el a történelemben, azt kevésbé ismertem.

Utunkról hazatérve több könyvet is elolvastam a témában, s elég izgalmas, ami e mögött a nagymúltú család mögött van. Tim Sparks dokumentarista könyve, a Medici Money (Medici pénz) azt meséli el, honnan származott a gazdagságuk alapja. Vagyonukat bankjaikon keresztül hitelezésből szerezték.

Mivel a 15. században az egyház elitélte az uzsorakamatot szedő vállalkozásokat, ezért ők nem uzsorát vetettek ki hiteleikre, hanem árfolyamkülönbözetet számoltak fel. Ez elég fifikás  megoldás, s  meg is lett az eredménye: sorra nyitották Európa szerte fiókjaikat, ami nem volt több, mint egy asztal (banca, innen ered a bank szó), s ezzel letették a modern, nemzetközi pénzintézet alapjait.

A Mediciek virágzása azonban csak alig 1oo évig tartott. Mivel túlnőtték a lehetőségeiket, s külső bankárokat, menedzsereket is bevontak, nem tudták már központilag összehangolni nemzetközi ügyeiket. Igy, miközben néhány fiókjuk virágzott a kereskedelmi központokban, más üzleteket kénytelenek voltak bezárni.

A Mediciek sikere nagyban függött politikai kapcsolataiktól, attól, hogy milyen viszonyt ápoltak a pápával és a katolikus egyházzal, valamint a középkor királyaival, hercegeivel. Volt, hogy ők kezelték a pápa befektetéseit, több országfő vagyonát, ők hiteleztek meg háborúkat és gyárakat.

A Mediciek négy generációja határozta meg leginkább a család életét. Cosimo volt a banki üzlet megalapozója, aki nagy vagyona ellenére viszonylag szerényen élt, támogatta a nélkülözőket, szerzetesházakat épitett, s foglalkoztatta korának nagy festőit és szobrászait. Az ő fia volt Pietro, unokája Lorenzo il Magnifico, aki a másik nagy alakja a családnak. Leszármazottaik között volt pápa (X. Leó), több neves egyházi személy, királyi családokba beházasodott leányok. A család meghatározta Firenze vezetését, ahol "demokratikus" választások alkalmával újra meg újra megszavazták őket.

A 16. század legnagyobb Medicije Medici Katalin volt. Katalin életét nagyszerűen bemutatja Jeanne Kalogridis: Medici Katalin, a démoni királyné cimű regénye. A mű kitalált elemeket is tartalmaz, de nagy része a történelmi tényeket követi. Katalin szülei korán meghaltak, ezért nagynénje nevelte fel, aki a család összetartó erejét adta. A Medicieket ekkor hol szerették, hol utálták a firenzeiek. A kis Katalin (Caterina) nyolcéves korában a család legtöbb tagja elmenekült a városból, a kislányt viszont túszként egy kolostorba zárták a város vezetői.

Évekig nevelték ott, nélkülözve, ám belőle okos, sokat olvasott fiatal nő lett. Politikai okokból a pápa összeházasitotta a francia király fiával, Henrikkel. A házasok ekkor még csak 14 évesek voltak. Katalin a francia udvarba került, ahol új nyelvet és új szokásokat kellett követnie. Eszével kivivta apósa, a király szeretetét.

Férjével eleinte nem voltak egymásra hangolódva, ám Katalin alázatos szeretetével végül meghóditotta. Több, mint 1o évig nem tudott utódot szülni, s ekkor egy asztrológus mágushoz fordult segitségért, aki a fekete mágiával több fiat is megjósolt számára. Ezt követően 1o gyermeke született, közülük három fia később francia király lett. Férje ugyan szeretőket tartott mellette, ám ő mindig őszinte szerelemmel szerette társát. Csaknem 7o évig élt és kormányzott fiai helyett illetve mellett.

Akit további információk érdekelnek a Mediciekről, több filmet talál a youtube-on:
https://www.youtube.com/watch?v=ma6qmS23ztE
https://www.youtube.com/watch?v=9l2q4g3aZuk





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése