2014. június 6., péntek

Szatmári túra

Ritkán van alkalmunk a családdal együtt lenni, kirándulni. Nemrég egy hétvégét a teljes család együtt töltött Mándokon, ahol kivettük a részünket a falusias élet örömeiből.


Kis kirándulást csináltunk a beregi Tiszahátra, ahol csodálatos falvak, történelmi és irodalmi emlékek húzódnak meg. Ezen kirándulás képeiből válogattam.


Nagyar több uradalommal is rendelkezett, ma két felújitott kúria áll a fő út mellett. A hagyomány szerint itt vendégeskedett Petőfi, itt látta a kis Túrt a Tiszába sietni, s ennek hatására irta meg A Tisza cimű ismert versét. A falu határában még megvan a törzse annak a többszáz éves tölgynek, ahol a költő ihletet kapott. Nekem inkább a kúriák tetszettek meg, az egyik múzeumnak ad otthont és többszáz rózsabokor illatozik körülötte.

Túristvándi, az "istvándi emlék", ahogyan Móricz nevezte, hiszen ő sokat gyerekeskedett itt. Még ma is működik a vizimalom, amely egyedülálló az országban. Partján romantikus sétát, vagy éppen pikniket lehet tenni, a vizen (ami a Túr folyó) pedig lehet kenuzni.


A képek remélem kedvet csinálnak egy itteni kiránduláshoz. Várunk mindenkit szeretettel és sok ötlettel, látnivalóval!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése