2014. május 9., péntek

Anselm Grün

Anselm Grün műveit már többen ajánlották nekem. Mostanra túl vagyok néhány irásán, igy ideje, hogy összefoglaljam a gondolataimat vele kapcsolatban.

A fura nevű iró egy osztrák szerzetest rejt. Művei pszichológiai témájúak, nagyon közvetlen, közérthető módon boncolgatja az élet kérdéseit, amelyek mögött mindig ott van Isten és az ő útmutatása.

Az első könyvét párkapcsolati témában olvastam: Ami a szerelmet táplálja egyaránt szól most ismerkedő, alakuló pároknak és már régóta együttélő házasoknak. A szerelem illuzórikus tévképzetei helyett kézzel fogható magyarázatot ad arra, hogy mitől lehet a hétköznapokban is működtetni egy kapcsolatot. Például körüljárja a kapcsolatok négy fajtáját: a kapcsolatot magunkkal, Istennel, másokkal és a tárgyakkal. Ezek a kapcsolati területek meghatározzák, hogyan viszonyulunk másokhoz. Praktikus tanácsokat ad, hogyan lehet a másik iránti tiszteletet, bizalmat, őszinteséget, hálát megőrizni. Elolvasni kötelező.

A második könyve Mit akarok? A döntés bátorsága cimű, amit olvastam. Döntést hozni nem egyszerű, legtöbbünknek komoly dilemmát, görcsöket jelent, s még a döntés meghozatala után is bizonytalanok vagyunk, hogy vajon a helyes megoldást választottuk-e. Olyan egyszerű tanácsokat ad, melyeket mindenki könnyen alkalmazhat. Például, hogy nagy döntések előtt aludjunk egy nagyot, ne döntsünk elhamarkodottan. Ne indultaból hozzunk döntést, viszont hallgassunk a testünk jeleire, a görcsbe ránduló gyomorra, az izgatottságra. Minden esetben hozzunk döntést, mert ez mozdul az élet irányába. A döntést halogató vagy döntésre képtelen személy csak vegetál, ténylegesen nem él, s nem bizik sem magában, sem Istenben, aki a döntését megáldhatja. A döntés mindig a bizonytalanba vezet, 1oo százalékos döntést nem is tudnánk hozni, ezért ne is aggasszuk magunkat miatta. A döntésnek számtalan akadálya létezik: perfekcionizmus, félelem.

A harmadik könyv Az életművészet könyve amolyan lelki simogatás. Nagyon pozitiv személéletet sugároz, hogyan lássuk meg mindenben a jót, hogyan éljük meg az életet örömben, megelégedettségben. Az egyik kedvenc Szent Ágoston idézetem a könyvből: "Tanulj meg táncolni, különben az angyalok nem tudnak mit kezdeni veled a mennyben.". Arra tanit, hogyan nézzünk szembe gyengeségeinkkel, félelmeinkkel, hogyan fogadjuk el vágyainkat, s mindezek közepette éljünk boldog életet. Számomra az egyik legfontosabb tanácsa, hogy éljünk a jelenben, a mostban, az éppen aktuális időben. Merjünk lelassulni, elcsendesedni, imádkozni, mert az vezet minket vissza önmagunkba, Istenhez, s ezáltal jobban átlátjuk az élet nehéz kérdéseit, könnyebben választ találunk a problémáinkra.

Anselm Grün egy igazi 21. századi tanitómester. Érdemes olvasni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése