2014. május 9., péntek

Hálózatok

Napjainkban egyre többet hallunk a hálózatok fontosságáról. A világot átszelő legismertebb hálózat az internet, ami pár éve még csak néhány embernek volt hozzáférhető, ma pedig alig van a világon, aki nem használja. Az internet térnyerésével elindultak a kutatások, találgatások, hogy mi épiti fel a hálózatokat, mi hat azok működésésre, vagy éppen mi tudja ellehetetleniteni őket.

A hálózatkutatás úttörői között több magyar kutató is van. Csermely Péter idehaza kutatja, publikálja, adja elő a saját felismeréseit. Barabási Albert-László Amerikában él, tanit és kutat. Könyve a Behálózva már több, mint 1o éve bestseller. Nemrég magyarul is megjelent frissitett, kiegészitett változatban.

A könyv egy tudományos munka eredményeinek közérthető formában történő átadása. Kronológikus alapon áttekinti a múlt nagy kutatóit, akik a fizika, biológia vagy szociológia területén kutatták a szervezetek, hálózatok titkát. Az iró fizikusként foglalkozik a témával, de nagyon sok mai, szociológiai, gazdasági, politikai aspektusa van. Sok példát hoz a terrorista hálózatok, a hackerek, a közösségi média, vagy éppen a pénzügyi összefonódások világából. Mások kutatásait is felhasználva bontja ki a témát.

Nagy megállapitása, hogy a hálózatok véletlen, skálafüggetlen módon fejlődnek. Viszont minden egyes hálózatot a csomópontok tartanak össze, amik amolyan nagy információ-elosztó bázisok. Az élő sejtek, egysejtűek működésével áll összhangban az, ahogyan egy hir terjed, ahogyan egy adott dokumentumot vagy információt az interneten megtalálunk. A hatlépéses elmélet szerint a világon bármelyik ember maximum 6 kapcsolatnyi távolságra van. Ez az infokeresés szintjén 9 vagy 19 lépés is lehet.

A hálózatok azonban nem statikusak, épp a növekedés, a változás tartja fent őket. Ez az oka a gazdaságban is a növekedésnek, a vállalatok összeolvadásának, a globális hatalmak kialakulásának. Régen az érték a termelésben, a termékben volt, ma már inkább az információban, az ötletben van. Ezért is fontos, hogy kivel kapcsolódunk és a kapcsolati hálón milyen gyorsan mozog egy információ.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése