2014. május 13., kedd

A világ és ami mögötte van

Daniel J. Boorstin írásaival még amerikai tanulmányaim során találkoztam. Médiaetika órán foglalkoztunk a műveivel, hiszen ő amerikaiként nagyon kritikusan látta a média térnyerését, a celebkultúra hódítását.

Most két művét tanulmányoztam át. The Americans egy három részes sorozat tagja, az amerikai történelem és kultúra fejlődését írja le. Érdekes, ahogyan párhuzamba állítja az Újvilág meghódítását Európával, az angolszász történelemmel és annak hagyományaival. Leírja, hogyan alakultak ki bizonyos amerikai szokások, az üzleti hagyományok (pl. a businessman - üzletember szó is innen ered), hogyan hatott az angol nyelvre az úttörő szellemiség, miben mások az amerikaiak, mint az európaiak.

A másik műve a The Image. Pseudo-events in America címre hallgat. Nekem kommunikációs szempontból fontos ez a mű, hiszen körüljárja a celebkultúra kialakulásának eredetét. A pseudó-események azok a történések, amelyek a való világban történnek, de nem valódi történések. Létrejöttüket mások manipulálják, újságírók, politikusok, PR-szakemberek, akik ezekkel a történésekkel és a róluk írott hírekkel elérik, hogy az emberek milyen témákkal foglalkozzanak, miről beszéljenek, mit gondoljanak.

Saját magunk által kreált történések ezek, melyek hatással vannak az értékrendünkre és kultúránkra. Elérjük velük, hogy a világot nem Isten teremtményeként értelmezzük, hanem a saját teremtményünknek gondoljuk még Istent is.

Ezt a művet 1962-ben írta Boorstin, s 50 év elteltével is csak ezekről a problémákról, megoldatlan kérdésekről

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése