2014. május 16., péntek

4-es metró


A hétvégén a 4-es metróval túráztunk Budapesten. A metrót még márciusban átadták, akkor egy próbakört mentem a hatalmas, BKV-turisták által alkotott tömegben. Most jutottam el oda, hogy rendesen szemügyre vegyem az elkészült szuperjáratot.

 Kálvin tér

Kata barátnőmmel egy napfényes szombat délelőtt a föld alá mentünk. A Keleti pályaudvarnál kezdtük a túrát, ahol az állomás előtti Baross tér teljes széltében megújult. A föld alatt árkádsorok, a két metró lejárata, lépcsők a közeli buszokhoz, trolilkhoz és vonatokhoz. A metrószerelvény a 2-es metróval azonos. A megállók tiszták, tágasak, áttekinthetőek. A szerelvények érkezésekor fénycsík jelzi, hogy jön a vonat.

Fővámtér

A Keleti után az első megálló a II. János Pál pápa tér, a korábbi Köztársaság tér. Itt egyetlen kijárat vezet a a felszínre a tér sarkában. A kijárat fölött kis tavacska, mellette terül el a hatalmas zöld park. Következő állomás a Rákóczi tér. A megállt itt a Rákóczi család birtokainak nevei díszítik. Ott van Sárospatak és több felvidéki, zempléni településnév. A Kálvin téren találkozik a 4-es metró a 3-assal. A felszínen kör alakú üvegtetők fedik a lépcsőket, odalent "kutyacsont" alakú nyers beton áthidalókat látunk. Innen nem messze van a Fővámtér megálló, aminek a kijárata a Corvinus mellett vezet fel.

Szent Gellért tér

A Duna túlpartján jönnek a budai megállók. A Gellért téren az aluljáróba vezető lépcső szinte észrevétlen, szobornak ill. szökőkútnak tetsző lépcsősorán egy üveghíd ível át. Ez az egyik legmutatósabb megálló, apró mozaikjai egy kígyó bőréhez hasonlóan kúsznak fel az alagút domborulatára. A Móricz Zsigmond körtéren szines színfoltok díszítik a falakat. A Fehérvári útnál ..... A Bikás park a Kelenföld városközpont új neve. Itt a legszebb a kijárat, a Bálna épületére hajazó üvegkupola nagyon mutatós, s hatalmas fényárral lepi el a föld alatti megállót. S már az utolsó megálló jön, a Kelenföldi pályaudvar. Itt a metrómegállót összekötötték a vonatperonokkal, így egyazon folyosón keresztül mehetünk ki a vonatokhoz, modern világos mozgólépcsőkön és lifteken át.

Móricz Zsigmond körtér

Igazán nagy élmény volt végigutazni Budapest alatt. Mintha egy másik világban jártunk volna, amolyan nyugat-európai érzésünk volt. Haladunk, úton vagyunk Európába, épül az ország. Vagy legalábbis már látjuk az alagút kijáratát...

Bikás park

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése