2014. április 25., péntek

Hús-vét

Ez az év észrevétlenül repül. A tél enyhe volt, a tavasz beköszöntét szinte észre sem vettük, hiszen nem volt hideg, havas időnk. A tavaszt köszöntő legnagyobb ünnepünk a húsvét, melyet 4o napos böjti időszak előz meg.

A böjti időszak jó alkalom az embernek arra, hogy befelé figyeljen. Számba vegye hiányait, hibáit, és közben készüljön az újjászületésre, a feltámadásra, az örömünnepre. Személy szerint többször próbáltam már böjti "fogadalmakat" tenni, próbára tenni, hogy tudok-e tudatosan figyelni arra, hogy mit veszek magamhoz, mit eszem, hogyan beszélek és mit teszek. Idén a böjt is úgy elrepült, hogy tudatosabb fogadkozást tehettem volna. Na persze ez megint csak kifogás...

Húsvétra készülvén nagycsütörtökön páskavacsorán vettem részt. Először szerveztek ilyet a templomunkban, ahol csaknem 5o-en vacsoráztunk együtt. Nem is annyira az ételről, hanem az ünnep lelkületéről szólt az együttlétünk. Az ószövetségi zsidó hagyományt követve ettük végig az ünnepi páska ételsorát. A zsidóknál ugyanis a húsvét, a páska ünnepe az egyiptomi szolgaságból való kiszabadulásra emlékeztet. Ezért az ételeknek is sajátos szimbolikájuk van.

Ezen a vacsorán nem esznek semmilyen édeset, sőt, az ételeknek sós, keserű ize kell, hogy legyen. A tradicionális kézmosás után először bort iszunk, hálát adva. Aztán sós vizbe mártott retket, salátát eszünk előételnek. A gyökerek a földhöz való tartozást, a sós viz a könnyeket, a szenvedést szimbolizálja. Ezután kerül sor a pászka megtörésére, ami a kovász nélküli kenyér. A vándorlások során ugyanis nem tudtak kenyeret keleszteni, ezért lapos lepényt sütöttek, mi is azt ettünk. A pászkához ecetes torma járt, a keserűségekre, nehézségekre utalva.

A főétel főtt tojás és báránysült volt. Ehhez köretnek, salátának reszelt alma járt fahéjjal és darált dióval megszórva. Ez igazán nagy kedvencem lett. A bárány az áldozati bárány, amelynek vére megmentette a zsidó elsőszülötteket Isten sorscsapásai alól.

Az ószövetségi hagyományokra épülő "liturgia" mellett az újszövetségi húsvét ill. utolsó vacsora képeit is felelevenitettük. Az utolsó vacsorán Jézus megmosta a tanitványai lábát, megtörte a kenyeret, hálát adott a borért, s ezzel az első úrvacsorát megszerezte, tanitványait elküldte szolgálni. Az ő áldozatát is jelképezi a leölt bárány.

A mellékelt képek ausztriai kirándulásunkkor, húsvét napján készültek. Ne felejtsük el a csokitojások és nyulak mögött a lényeget, hogy mit és kit is ünneplünk ezzel.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése