2013. augusztus 28., szerda

Zsidó fesztivál Budapesten

A budapesti zsidó negyedről és zsinagógákról már irtam korábban (bővebben itt). Ezen a héten a Zsidó Nyári Fesztiválon jártam, s nem csalódtam.


Minden év augusztus végén, szeptember elején szervezik meg ezt a fesztivált, ahol a zsidó zene és kultúra kapja a főszerepet. A fő helyszin a Dohány utcai zsinagóga, itt tartják a legnagyobb koncerteket. Mi a Muzsikás együttes koncertjére kaptunk jegyet, szerencsére a borsos ár megfizetése helyett ingyen juthattunk be a programra.

A zsinagóga "veszélyes" övezet, igy az épületbe való bejutás csak biztonsági kapun keresztül lehetséges. A "motozáson" túljutva egy külön világba csöppenünk: mintha egy másik országban, másik időszámitásban lennénk. A hatalmas zsinagógában több mint 3000 embernek van ülőhely, a mór stilusban készült épület aranyozott fali festése a Közel-Kelet világába repit.

A fesztivál szervezői és célközönsége főként a helyi zsidó közösség tagjai, de vallási hovatartozás nélkül jöhet ide bárki. Az épületen belül a férfiak mind kalapot vagy kipát viselnek a fejükön, függetlenül attól, hogy zsidók vagy sem. Elsőre nem értettem, mit keres a hagyományos magyar zenét játszó Muzsikás együttes a zsidó fesztiválon. Ám mindig tanulunk valami újat, hiszen kiderült létezik zsidó magyar népzene, ráadásul Bartók gyűjtötte is ezeket a zenéket.

A Muzsikás együttes idén ünnepli 40. születésnapját. Az együttes négy tagja idősebb kora ellenére is igencsak lendületesen birta a többórás fellépést. A zenéjük szárnyán eljutottunk a Dél-Dunántúltól, Észak-Magyarországon át Erdélyig. Hallottunk eredeti, Bartók által rögzitett, több mint 100 éves felvételeket. Az együttes vendége volt Hercku Ágnes népdalénekes, akinek a tehetségéről már sokat tudtam, de élőben még nem hallottam. Őt valóban hallani kell. A koncerten a másik vendég egy román származású, nemzetközi szinten sikeres hegedűművész, Alexander Balanescu volt. Bartók a modern, klasszikus zeneinműveibe is beépitette a népzenei gyűjtéseit, a koncerten elhangzott több népdal eredeti és feldolgozott, megkomponált formában is.

A zenéről nem szeretnék többet irni, hallgatni kell!

Info a fesztiválról

Info a Muzsikásról

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése