2013. augusztus 28., szerda

Daniel Stein, tolmács

Ljudmila Ulickaja az egyik legismertebb kortárs orosz irónő. Korábban már olvastam tőle egy regényt (Életművésznők), s már akkor lenyűgözött a stilusa, sajátos szlávos látásmódja.

A Daniel Stein, tolmács cimű könyvéről sok helyen olvastam ajánlást. 2009-ben adták ki magyarul, de nehezen adtam rá magam az 500 oldalas, komoly témát feszegető mű elolvasására. Most viszont valahogy "hivott" ez a könyv, megértem rá, s kézbe véve annyira magával ragadott, hogy elég hamar elolvastam.

A regény főhőse valóságos személy: a második világháborút tinédzser fiúként éli meg, aki zsidó származása miatt folyamatosan életveszélyben volt. Ám csodával határos módon megmenekül: tolmácsol a náciknak, bújtatják apácák kolostorban, katolikus pappá szentelik és a Szentföldre költözik, ahol saját gyülekezetet épit. Tolmács ő, különböző nemzetiségű, vallású és anyanyelvű emberek között. Életét az őszinte meggyőződésből fakadó alázatos hit, a mindig jobb jövőben való remény és a mindenki iránti szeretet határozta meg. Életeket mentett, hatással volt másokra, oly annyira, hogy az irónő a vele  való személyes találkozó után évekig érlelte magában a regényt.

A könyv cselekménye nem a hagyományos elbeszélő stilusban iródott. A szereplők levelezéséből, hivatalos dokumentumokból és jegyzőkönyvek szövevényéből áll. Ezek egy része valós, más része kitalált. Az események nem kronológikus sorrendben követik egymást, hanem a szereplők, a háború túlélőinek emlékképeit követve rajzolódik ki a 20. század második fele, s Daniel Stein élete.

A téma elsőre elcsépeltnek tűnhet, hiszen olyan sok könyv jelent már meg a holocaust-ról. Ugyanakkor mégis új oldalát mutatja meg a történelem ezen viharos időszakának. A vallási ellentétek és különbözőségek helyett kapcsot képez a katolikus hit hagyományos nyugati és keleti-ortodox ága, a protestánsok, zsidók és arab-muszlimok között.

Személy szerint nekem a fájdalmas, felkavaró történet ellenére a jóban való hit és puritán szeretet fontosságára világitott rá. Tetszett, hogy levelekből, személyes gondolatokból bontakozik ki a történet, ami nagyon személyessé teszi a szereplőket és történéseket. Rajtunk áll, hogy a vallási ellentéteteket, vagy a mögöttük lévő közös szálakat látjuk-e meg.

Az irónőről

Az "igazi" Danielről

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése