2013. augusztus 8., csütörtök

Sziget

A héten fantasztikus élményben volt részem: életemben először kilátogattam a Szigetre!


Na milyen szigetre? Hát az óbudai Hajógyári szigetre, a Sziget fesztivál helyszinére. Korábban nem volt alkalmam ott lenni, nem is igazán vonzott a fesztivál. Mi lehet ott, részeg és drogos fiatalokon, hangos koncerteken és szeméthegyeken túl? - gondoltam. Csalódnom kellett. Részeg fiatalt alig láttam, drognak még nyomát sem, igazán békés, csaknem idilli helyszinnek tűnt a Sziget, ahol annyi a program, hogy választani sem lehet.


Az idei év témája a Sziget Köztársaság, ahová útlevéllel és egy vámos kapun lehet belépni. Az útlevél a programfüzet, ami méretét és kinézetét tekintve könnyen összetéveszthető a hivatalos passporttal, a vámkapu pedig a szokásos biztonsági ellenőrzést jelentette.


A szigetre persze hid vezet, a hid kapujában több nyelvű üdvözlőszöveg fogad. Nem véletlen, hiszen az ide látogató fesztiválozók jelentős hányada külföldről érkezik. Ilyenkor sok hátizsákos, sátorral, hálózsákkal felszerelt, térképet bújó fiatalt látni a városban. Őket nem Budapest látnivalói, vagy a hungarikumok érdeklik: egy hétre ki akarnak kapcsolni, egy a világtól elzárt helyen.

Mi csak egy estére mentünk ki, de jó kis kóstolót kaptunk az ottani életből. A szigeten nincsenek épületek, a fesztivál helyszineit ideiglenesen állitják fel. Egymás mellett sorakoznak az evős-ivós bodegák, ahol a világ minden izét megtaláljuk. Fizetni készpénz nélkül, a fesztiválra kifejlesztett kártyával lehet. A legnagyobb sorbanállás a 18-as karikával ellátott nemzeti dohánybolt előtt volt.

Több helyen vannak koncertek, mi a Nagyszinpadhoz igyekeztünk. A fesztivál 0. és -1. napján magyar nagykoncerteket rendeznek, mi a Cipő emlékkoncertre mentünk, nem bántuk meg. A Republik frontembere idén halt meg, zenésztársai fantasztikus koncerttel emlékeztek meg róla.


El sem hinnénk, mennyi slágert alkotott Cipő. A legismertebb nóták mellett (Szállj el kismadár, 66-os út, Rázd meg) mellett irt dalt Koncz Zsuzsának és Halász Juditnak is. Ők is ott voltak, énekeltek. A legjobban Sipos F. Tamás tudta megidézni Cipőt a szinpadon, de kivételes volt Müller Péter Sziámi, aki talpig cipősen jelent meg: kék farmerben, ujjatlan fekete pamuttrikóban, csak a kopasz fej helyett hatalmas hajzuhataga volt.

A sziget igencsak kreativ épitményekkel is büszkélkedhet. A kedvencem egy hatalmas körcsarnok, amit használt raklapokból épitettek fel úgy 3 emelet magasságban és egy óriási tánctérnek ad otthont. De újra hasznositott fa raklapokból és autógumikból eszkábáltak ülőpadokat, asztalokat, foteleket. is.

A romantikusoknak a szines lámpafűzérrel felaggatott fasorokat ajánlom. Mivel a szigeten alapból közvilágitás is alig van, ilyenkor hatalmas kábelek futnak a fák közt és a fákon szines fényeket varázsolva az erdőbe. Az eddig belvárosban álló óriáskereket is áthelyezték a szigetre, onnan fantasztikus kilátás nyilik az összes helyszinre.

A "klasszikus" rock-koncerteken túl számtalan egyéb kultúrprogramban lehet részünk a fesztivál ideje alatt. Szinházi és cirkuszi bemutatók, kiállitások, táncház is várja a szórakozni vágyókat. S aki attól fél, hogy túl hangos odakint, annak bizton állithatom: teljesen kibirható a hangerő.

Azt hiszem, jövőre már az előitéleteim nélkül fogok kimenni a Szigetre. Mert szigetelni jó!

Fesztiválprogram

Republik: Kék és narancssárga

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése