2013. augusztus 28., szerda

Budapesti gasztro-túra

Nemrég kedves Szilvi barátném járt nálam. Ő amolyan "gasztro-guru": pontosan tudja, mik a minőségi ételek és italok ismérvei, legyen szó egy gyorsan bekapott szendvicsről, damaszt abroszos ötcsillagos étteremről, vagy éppen egy termelői borospincéről. Sajátos érzékkel főz ő maga is, van mikor vaniliát tesz a paradicsomlébe, vagy épp rozmaringot az eperlekvárba.  

Egy hétvégénk volt, hogy felfedezzük Budapest gasztro-világát. A minőségi, egyedi helyeket kerestük, s találtunk is szép számmal.

A Frei Kávézót már régebben felfedeztük, egymástól függetlenül. Irtam is róla (itt). A kávézók általában a Libri könyvesboltokon belül vannak kialakitva, stilusuk keveri a világ különböző tájait: az észak-afrikai arab hangulatot a dél-amerikai latinossal. Nem is annyira a külsőségek miatt szeretjük, hanem az ott kapható finomságok miatt. A világ minden tájáról érkeznek ide a kávészemek, melyeket az adott hely hagyományának megfelelően pörkölnek és főznek le.
Kapható itt bécsi espresso-tól beduin kávéig minden. Ráadásul nagyon baráti áron! S miközben ráérősen kávézunk, a "kávélap"-ot olvasgatna érdekességeket tudhatunk meg az egyes országokról és az ottani kávézási szokásokról, hagyományokról. A kávézók nemcsak Budapesten, de vidéki városokban is jelen vannak.

A Cserpes Tejivó is magyar találmány. Alapitói tejüzemet működtetnek Kapuváron (Cserpes Sajtüzem), s sikerük kulcsa abban rejlik, hogy csinján bánnak az adalékanyagokkal és tartósitószert sem nagyon adnak a termékekhez.
Készitenek túrórudit (Trudi) és fagylaltot is. Kihagyhatatlan az elképesztően krémes és lágy joghurtjuk. A tavalyi évben nyitották meg az első tejivót, melynek megnyitásával csak egy régi dolgot hoztak vissza: a retro hangulatú reggelizős helyet, ahol a friss pékáru és szendvics mellé különböző tejtermékeket választhatunk.  Üzleteik Budapesten három helyen vannak. Reméljük, még terjeszkednek.

A Levendula Fagyizó elsőre furcsának tűnik: lilára festett üzletbejárat, bent furcsa nevű fagyik. Nem találni a hagyományos csoki, vanilia, puncs izeket, ehelyett levendulás citromot, rukkolás epret,  fahéjas szilvát és tihanyi camembert látunk. A különleges nevek kóstolásra csábitanak, ráadásul itt mielőtt vásárolnánk, ingyen kóstolhatjuk is az izeket. Az ár is teljesen átlagos.
Kicsit utánanézve kiderül: a fagyit olasz alapanyagokból, hagyományos főzési eljárással készitik. A névadó levendula pedig a tihanyi levendula-mezőkről érkezik. Az édes izek nem tartalmaznak cukrot. S a felnőttek akár alkoholos izeket is tesztelhetnek, hiszen van tokaji aszú és chianti fagylaltjuk is. Egyelőre három pesti helyszinen várják a különleges fagylaltra vágyókat.

S a végére egy régi kedvenc, a Vakvarjú Étterem. Korábban Vista Kávézó és Étterem volt a neve, s a Deák térhez közel, a Paulay Ede utca elején működött. Szerettünk ide járni, mert esténként élő zongorajáték kisérte a vacsoránkat. Pár éve az étterem nevet és design-t váltott, az ételek és a kiszolgálás szinvonala viszont nem változott. A vakvarjú a kenyérlángos népi neve, ezt is választhatjuk az étlapról, igazán kiadós, gazdag étek. Egyébként magyaros ételeket kinálnak reform, modern formában. A felszolgálók mindig kedvesek és valóban vendégként foglalkoznak velünk.
A pesti üzlet mellett éttermet nyitottak Budán, s a nyári időszakban grill-terasz működik a Kopaszi-gáton. Mi ezt teszteltük. Az árak nagyon elfogadhatóak, a minőség pedig kifogástalan. A hangulat a teraszon ülve a Duna-öblére pedig utánozhatatlan.

Csak biztatni tudok mindenkit: eredjen a nyomunkba, s fedezze fel Magyarország és Budapest gasztro-csodáit! Ezek nem külföldről behozott, egyen-köntösbe csomagolt ételek és italok, hanem különleges, magyar izek.


Frei Kávézó

Cserpes Tejivó

Levendula Fagyizó

Vakvarjú Étterem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése