2013. március 15., péntek

Volt egy farmom...

 Vidéki ház is lehetne a címe ennek a bejegyzésemnek. Ugyanis folytatom a vidéki életről, házról, a helytálló nőkről és könyvekről való beszámolómat.

Legutóbb Ruth Fouts Pochmann: Triple Ridge Farm című könyvét olvastam. Ez nem regény, hanem egy amolyan naplószerű valós beszámoló. Az írónő egyetemi tanár férjével Wisconsin államban él. Vágynak a vidéki életre, ezért keresnek magunknak egy farmot.

A lakatlan Triple Ridge Farmra esik a választásuk, ahol akad tennivalójuk bőven. A házban nincs víz, rossz állapotban vannak a fa panelei, kopott a berendezése. Az igazi munka azonban a házon kívül várja őket. Fákat ültetnek a talajvédelem  miatt, szabályozzák a kis patakot, ami pisztrángok kedvelt élőhelyévé válik, tavat és fürdőhelyet létesítenek, talajcserét végeznek a jobb termés érdekében, s még sorolhatnánk.

Fáradtságos munkájuk közben feltöltődnek a farm állatainak és növényeinek a megfigyelésével. A farmon át vezet a szarvasok és őzek útja, rókák, sakálok bújnak meg a bokrok alatt, nyulak, mókusok ugrálnak a fák közt, s hihetetlen színes a madárállomány. Ruth a vadvirágokat gyűjti és egy kutató segítségével rendszerezi azokat.

Ez a farm Amerikában található, de nekem beugrott egy másik távoli farm, Afrikából. Karen Blixen: Volt egy farmom Afrikában című könyvéből nagysikerű filmet is készítettek. Ez is valós történet, érdemes elolvasni illetve megnézni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése