2011. december 4., vasárnap

Karácsony idén sem marad el

Ha az amerikai embereken múlik, akkor karácsony lenne egész évben. Recesszió ide vagy oda, az átlag amerikai nem sokat észlel a válságból. Még véget sem ért a hálaadási este, még meg sem emésztették a pulykavacsorát, s máris rohantak a népek a Black Friday akciókat kihasználva vásárolni, pénzt költeni, s még többen vásárolni. Ja, s mindez még november végén...

Azóta már december van, épp ma a második gyertyát gyújtottuk meg az adventi koszorún. Decemberben már minden a karácsonyról szól. Az őszi lakásidiszeket karácsonyi girlandokra cserélik, a házakat szines égődiszek vonják be. Gondolom emlékeztek a karácsonyi Coca-Cola reklámfilmre, ahol a kivilágtott kamion szállitja a colát a karácsonyi fényárban úszó házak előtt. Nos, én igy érzem magam estefelé autózva, ámulok a sok fényen, kivilágitott életnagyságú őzeken, felfújt, háromemeletnyi mikulásukon és hóembereken. S a helyiek többsége már fel is állitotta a fát! Ők nem a szenteste őrületében akarnak fát disziteni, hanem élvezni akarják az ünnepi hangulatot már jóelőre. Ebben van is valami igazság... Bár élő fenyőt keveset látni, hóditanak a vörös, fehér, ezüst, s néha hagyományos zöld műfenyők.
A rádiókban folyton folyvást karácsonyi zene szól, az üzletekben hasonlóképpen. Egyelőre birom a néha szirupos, de kedves, pozitiv zenéket.

De mit is ünneplünk karácsonykor? Vagy ünneplünk-e egyáltalán? Vagy csak az ajándékokkal, a diszekkel és a lakmározással vagyunk elfoglalva?
Az egyik keresztény rádióban fel is hivták erre a figyelmet. A hirdetésben egy kedves gyerekhang kiván boldog születésnapot Jézusnak. Happy Birthday Jesus!

Lentebb egy amerikai karácsony mese, mindenki okulására. Dr. Seuss meséi ikonikusak az amerikai gyerekek körében. A Grincs ebben a mesében a karácsony ellen harcol, s el akarja rabolni az ünnepet. Vajon sikerül neki? Ünnep marad-e az ünnep diszek és ajándékok nélkül?

Grincs 1.
Grincs 2.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése