2011. január 25., kedd

Téli túra

Már korábban többször írtam a Cleveland közelében található nemzeti parkokról, a kirándulásokról, sétákról, amiket oda tettem. A múlt hétvégén pár órára sikerült újra kiszabadulnom a természetbe.

Cleveland Metroparks a neve eme nemzeti parkok együttesének. Ha a térképre nézünk, fent van az Erie-tó, alatta a városmag, s körülötte félkör alakban húzódik a smaragd nyakláncnak nevezett zöldfelület. Külön-külön neve van az egyes parkoknak, de együtt alkotnak egy nagyobb közösséget.

A legutóbbi túránkon a Hinckley-tó környékét jártuk be. A tavat megkerülve egy sziklás oromzatra kapaszkodtunk fel. Engem nagyon emlékeztetett az otthoni erdőkre, hegyekre, a Pilisben, a Mátrában többször jártunk hasonló szűk sziklahasadékokban, vagy sziklaormokon, ahonnan csodálatos kilátás nyílt.

Azért vannak különbségek az itteni és otthoni parkok között. Itt például nagyjából fél-egy mérföldenként van az út mellett wc, külön női és férfi, bár nem vízöblítéses, s kézmosás helyett is kézfertőtlenítő van, de akkor sem kell a bokrokban guggolni. A parkok bejárata autóval jól megközelíthető helyen van, ahol hatalmas parkolókban hagyhatjuk a kocsit. A park bejáratánál van információs állomás: ez legtöbbször egy áttekintő nagy térkép, ami mellett kis térképeket lehet találni a környező túraútvonalakról, szabadon elvihető. A park rendjére a ranger (parkőr) vigyáz, vele akár személyesen is összefuthatunk, jó időben nagy kalapjáról, terepszínű ruhájáról, télen inkább a terepjáró autójáról ismerhetjük fel.
Ami az otthoni túrák mellett szól, hogy odahaza tényleg túrázunk, ha elindulunk a hegyekbe: hegyre fel, hegyre le, s két pont között kilométereket, vagy tizkilométereket kell megtenni. Itt nincsenek nagy szintkülönbségek, sétaszerű túrákat lehet tenni a szélesen kijárt utakon, s visszfordulás bármikor lehetséges, hiszen a 2-3 mérföld itt már komoly távolságnak számít.
Na azért az én erőnlétem sem a régi, örülök, ha ezekre a sétatúrákra futja az energiámból. S azért, hogy ne kelljen a következő túrás célponton töprengenem, már meg is rendeltem egy túrakönyvet. A mostani hétvégén ugyan nem, de talán a következőn egy másik szeletét járom be az itteni "hegyeknek" a segítségével.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése