2011. január 20., csütörtök

A munka ára 2.

Még decemberben írtam a mostani munkáimról, s az értük kapott pénzről. Azóta a pénz kevésbé, inkább a tapasztalatok gazdagítottak. Jónéhány hetem kiesett a munkából. Egyrészt az ünnepek miatt (nesze neked otthoni fizetett szabadnapok), másrészt viszont pang a rendezvénypiac, alig hívnak a cateringre dolgozni.
Ilyenkor - a kétségbeesés és bankszámlám folyamatos szemmeltartása mellett - eljátszom a gondolattal, hogy mi lenne, ha az amerikai diplomám már a zsebemben lenne, milyen munkát és mennyiért találnék.

Az egyetemem adatai alapján a pályakezdő, alapdiplomás, kommunikáció szakos diákok kezdő évi bére 43 ezer dollár körül van. A business school-unkból kikerült kezdő üzletemberek ennél többre, kb. 53 ezer dollárra számíthatnak. Akárhogy is számolom, ezek a kezdőbérek többszörösen verik az én legutóbbi, 8 év alatt kiizzadt középvezetői béremet.
A most folyamatban lévő tanulmányaimmal és diplomámmal (no meg a korábbi tapasztalataimmal) a legszerényebb becslések alapján is minimum 7o ezer, de akár 1oo ezer dollár is megkereshető, lévén egy mesteri diploma, mely vegyíti az üzleti és kommunikációs képzés előnyeit. Ebből a bérből a tenger innenső oldalán is elég jól el lehet tengődni.

Még mielőtt nagyon beleringatnám magam a dollártizezres bérekbe, rá kell jönnöm, hogy már annak is örülnék, ha a 1o dolláros órabéremmel a havi fix párszáz dollár összejönne. Mert ha most ez sem jön össze, akkor nemhogy az álomfizetések, de a tanulmányaim és a diploma is elérhetetlen távolságba kerülhet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése