2018. március 8., csütörtök

Sorozatok bűvöletében

Az idei őszi-téli szezonban alig kapcsoltam be a tévét. Viszont mégis több sorozatot láttam. A filmeket sűrítve töltöttem le és pár hét alatt néztem végig. Íme a saját toplistám.

Az amerikaiak a klasszikus sorozatgyártók. Az elmúlt évek legje pedig a Trónok harca. 8 éved 8o része sok-sok estére kínált nekem kikapcsolódást. A film egy képzeletbeli világ hatalmi harcait hozza közel, háború dúl királyok, testvérek, apák és fiaik között. A harcban semmi sem szent, árulás, csalás, gyilkosság, erőszak. Sokan durvának mondják a filmet, pedig csak tükröt tart elénk. Amit leforgattak már vagy megtörtént, vagy épp történik. A helyszínek, a kosztümök varázslatosak voltak, egy valódi fantasztikus esti mesévé vált a sorozat.

A másik felkavaró sorozat A szolgálólány meséje. Margaret Atwood regényéből készült a filmsorozat, aminek az első évada készült el, s hamarosan vetítik a másodikat. Szereplőit sok díjjal tüntették ki. A történet a jövőbeni falanszter-világba visz, ahol az USA helyén egy gazdagok által uralt társadalom alakult ki. A nők itt alárendelt lények, a szolgálólányok dolga, hogy egy-egy terméketlen családban éljenek, szolgáljanak és gyermeket szüljenek. Modern kori rabszolgaság ez, semmiképp sem mese.

A Big little lies vagy Hatalmas kis hazugságok című sorozatról sokat olvastam. Mivel több díjat is besöpört és olyan sztárok játszanak benne, mint Reese Whiterspoon vagy Nicole Kidman, alig vártam, hogy megnézhessem, eredetiben. A zenéje is fantasztikus, meg is szereztem.
A kaliforniai tengerpart jómódú városkájában játszódó részek látszólag kiegyensúlyozott, jómódú családokat mutatnak be. Ám a háttérben hatalmas kis hazugságok bújnak meg, ki nem mondott családon belüli erőszak, múlt árnyai, feldolgozatlan válás, lemondás.  A főhősök a nők, akik anyák és feleségek, akik képviselik gyerekeik és családjuk érdekeit, akik vívódnak kapcsolataikban. Legjobb barátnők, ám vívódásaikat még egymással sem osztják meg. Várjuk a második évadot.

A harmadik sorozat nem amerikai, hanem német. A címe Babylon Berlin. A nem angol nyelvű filmek között a legnagyobb költségvetésű produkció lett. Tavaly jelent meg, eddig két évad készült el és a történet még folytatódik. A 2o. század 2o-as, 3o-as évekibe visz  a történet, Berlinbe, ahol egymás mellett van jelen a nagy világválság nyomora és a szórakozás és luxus fellegvára. A főhős egy rendőrnyomozó, aki gyilkosságokat derít fel, de közben politikai cselszövésre, maffiaügyekre is fényt derít. A film amolyan Nagy Gatsby hangulatú, csodás kosztümökkel, zenével, varietével, tánccal. Persze ez is egy durva, sötét történet, de van benne szerelmi szál is azért.

Jó szórakozást. Legközelebb a magyar sorozatokról számolok be.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése