2018. január 31., szerda

Svéd életérzés

 Nemrégiben egy munkamegbeszélés miatt utaztam Stockholmba. Sosem jártam még Svédországban, így kiváncsi voltam, mit látunk, tapasztalunk, kóstolunk.

Annyit tudtam, hogy eléggé északon van, skandináv ország, ahol magas az életszínvonal. Megérkezve ez így stimmelt is:  mindenütt rend, szelektív hulladékgyűjtés, rendezett utcák és házak. De a januári mínuszok helyett nulla fok körüli hőmérséklet fogadott, hatalmas hómezők helyett csak épphogy fehérlett a táj. Szóval a percepciók kezdtek megdőlni.


Leginkább a svéd emberekkel kapcsolatban kellett belátnom: a sztereotípiák nem működnek. Szőke, kékszemű, fehérbőrű, magas skandináv típusú embereket vártam, s a valóságban minden második személy barna hajú és barna szemű, nem annyira magas, inkább barna bőrű volt.

Mondhatni az ország elég színes: közel-keleti, afrikai, ázsiai arcok keverednek az őslakos fehérekkel. Az igazán meglepő viszont az, hogy a különböző hátterű emberek mégsem különböznek: mind jól öltözöttek, kedvesek, tudnak angolul és mindenkit egyenrangúként kezelnek. Szóval akinek problémája van a bevándorolókkal, az menjen el Stockholmba, üljön fel az ottani metróra vagy helyi vonatjáratra, s tapasztalja meg, hogyan lehet egy jól kiépített, fejlett országban emberhez méltóan élni, függetlenül attól, ki hol született.


Apropó metró: lenyűgözött a tömegközlekedés minősége, a patyolattiszta állomások, a több szinten egymás fölött-alatt futó vonat-metró-busz. S természetesen a svéd design sincs mellőzve: egyedi falicsempék és minták futnak a falakon, van, ahol a mozgólépcső mellett szoborszerű installációt vagy éppen dekoratív lámpákat találunk.

Svédországban kb. annyian élnek, mint nálunk, de az ország egy fokkal, nagyobb: kb. ötszöröse a területe Magyarországnak. Svéd a nyelv, ami leírva megfejthető, mert hasonlít a némethez, kiejtve már kicsit nehezebb a megértése.

Stockholmban járva be kellett ismernem, hogy igen sokat adott ez a nép a világnak:
- IKEA. az egyik legismertebb helyi márka, nem kell bemutatni
- Volvo, a legbiztonságosabb autómárka
- Nobel-díj, amit a stockholmi városházán adnak át nemsokára
- ABBA, saját múzeumuk is van a fővárosban
- Ingrid Bergman, az ikon
- Selma Lagerhöf, aki a Nils Holgersont írta
- Krisztina királynő, akit Greta Garbo alakított a klasszikus filmben
- svédasztal, svédcsavar, svédpadló ...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése