2018. január 7., vasárnap

A Balaton januárban

Tavaly -12 fok és befagyott Balaton fogadott. Idén 6-12 fok, napsütés és elszórtan hósipkás hegyek. Méghogy a Balaton télen? Igen! Válogatás az elmúlt napok kirádulásaiból.

Rezi várához egy kanyargós hegyi úton lehet feljutni. Szép időben autóval is fel lehet kapaszkodni. A mostani behavazott, olvadós időjárás miatt mi féluton hátrahagytuk a kocsit és gyalogosan baktattunk fel.




Odafönt gyönyörű napsütés, kék ég és a környező települések és hegyek látványa fogadott. Szépen látszódtak a Badacsony környéki tanúhegyek, a várak közül a Tátika és Sümeg vára is látszódott. Alattunk Zalaszántó és a Sztúpa.



Badacsony bazaltkúpjára többször is ellátogattunk. Persze az ottani borok és vendégváró helyek bármilyen időjárásban vonzóak. A látvány akár Toszkanában is lehetne: napos szőlődombok, szépen gondozott vagy elhanyagolt villák és nyaralók, erdők.





Érdekes, hogy a hegy déli oldala napsütéssel teli és tavaszi képet mutatott, a hegy északi része, s az erdővel borított rész havas volt és igencsak hűvösnek tűnt. Szóval volt, hogy a napszeműveget, vagy éppen a sapkát, kesztyűt vettük elő. No meg a fényképezőgépet. 





S a végére pár kép a téli Balatonberény szőlőhegyéről, ahonnan épp a túloldali badacsonyi kúpot látni.



S íme egy "hivatalos" túraajánló Rezibe: https://www.zaol.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/teli-tura-rezi-varhoz-2238889/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése