2018. február 8., csütörtök

Chile meghódítása

Könyves utazásom folytatódik, most épp Chilében jártam. Isabel Allende a legismertebb chilei írónő. Több regényét megfilmesítették (pl. a Kísértetház). Lelkem, Inés című könyve valós történelmi események alapján íródott.

A főhős Inés Suárez, aki a 16. századi világban él. Spanyolországban varrónő, de mivel férje az Újvilágba megy szerencsét próbálni, ő is utána indul. Dél-Amerikába érkezve először Perun kel át, majd szerelmével, Pedro de Valdiviával Chile felfedezésére indul. A férfi később az új ország kormányzója lesz, Inés pedig nem hivatalosan kormányzóné szerepbe kerül.

Együtt hódítják meg a zord táj sivatagát és magashegységeit, az indiánok által védett mocsaras, erdős területeket. Sorra alapítanak városokat, pl. Valdivia nevű is lesz. Spanyolországból vetőmagot, állatokat, mesterket hoznak, megszervezik a településeket, városi gazdaságot, erődöt építenek. Inés főz, varr, embereket gyógyít.

Életüket a folyamatos harc állandó készenlétre kényszeríti, a különböző őslakos indián törzsek felváltva támadják őket. A spanyolok küzdenek a területért, a bányákban található nemesfémekért. Inés érzéki nőként férje és nagy szerelme után Rodrigo társa lesz. Három férfi határozta meg az életét, s velük tart jóban-rosszban. Saját gyermeke nem született, viszont emlékeit nevelt lánya, Isabel írja meg.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése