2018. február 13., kedd

Afrika sötét oldala

Yaa Gyasi: Hazatérés című regénye Ghánába és Amerikába repíti az olvasót. A regény tavaly jelent meg magyarul, s több nemzetközi díjat besöpört. Az írója egy Amerikában élő, de ghánai születésű fiatal nő. Amolyan többgenerációs családregényt írt, amiben egyszerre van jelen a történelem, a női lélek és a gyökerek keresése.

A könyv legelején van egy 7 generációs családfa, mely két szálon fut. Valamikor a 18. században kezdődik a regény, egyes fejezetei egy-egy generáció tagját mutatják be. A két szál a legelején elválik: az "ősanya" Maame két lányt szül: az egyiket egy afrikai törzsfőnöknek, a másikat egy angol gyarmatosítónak. Ám a két gyerek nem tud egymásról. Két nyaklánc is a történetbe lép: mindkét gyerek kap egy-egy fekete köves aranyozott láncot, amit generációk adnak egymásnak.

Párhuzamosan olvashatunk a két történetszálról. Az afrikai törzsi életről, a fehérek megjelenéséről, a rabszolgakereskedelem elindításáról. Fájdalmas látni, hogy a feketék saját földjük lakosait adták el, hogy törzsek egymással így harcoltak. A fehérek pedig alsóbbrendűeknek, állatoknak tekintették az afrikaiakat, akiket rabláncra fűzve, majd hajókra rakva Anglia vagy éppen Amerika felé szállítottak.

Így kerül az egyik történetszálban is az egyik fiú egy Amerikába tartó hajóra. Szénbányába kerül, évtizedeket dolgozik a föld alatt, rabszolgaként. S ugyan megéri a felszabadítást, de újra kényszermunkára adják. Az ő gyermeke már szabadként él, de viszi magával az ősök "átkát". Nagyvárosba, New Yorkba költözik, szorgosan munkát keres, de bőrszíne miatt csak takarító lehet. S így megy tovább a megbélyegzés anyáról gyermekre, aki Harlemben felnőve tanulatlan drogos ingyenélővé válik. Hogy aztán az utolsó generáció szülötte felülírja a családi átkot: egyetemen tanul, doktorál, s visszatér ősei földjére, hogy ezáltal is leküzdje a fájdalmakat és félelmeket, ami az évszázadok során rárakódott a családra.

A másik szál is Afrikában indul, de az angol apának köszönhetően angliai tanulmányokkal folytatódik. Majd visszatérve a fekete kontinensre a világosabb bőrű fiú a feketék fölött uralkodó elit tagja lesz. Ugyan szabadulni akar ebből, fekete lányt vesz feleségül, de a bőrszínek keveredése és az öröklött tulajdonságok folyamatosan gondot okoznak a családban. Itt az utolsó előtti generáció önszántából megy Amerikába szerencsét próbálni. S igazán a legutolsó generáció tud továbblépni, tanulni. Még úgy is, hogy két világ között egyikhez sem tartozik: se nem afrikai, se nem amerikai.

Csodálatos könyv csodálatos emberekről.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése