2018. február 27., kedd

Eszéki konferencia - újra

Ha február, akkor Eszék és az éves CEEAMS konferencia. Munkámból kifolyólag tavaly vettem először részt ezen a programon, idén már inkább résztvevője voltam az eseménynek. Egy hét a behavazott horvát-baranyai városban, számtalan előadás, beszélgetés és inspiráció.


Kb. negyvenen jöttünk össze Európa több országából: Ukrajna, Oroszország, Kirgizisztán, Románia, Szerbia, Csehország, Szlovákia, Magyarország... Professzorok, kutatók, gyakorló lelkészek, misszionáriusok. A téma a munka és a hit kapcsolata volt. Ez a téma, a mi engem is foglalkoztat a tanulmányaimban (erről is írok hamarosan), s ez a téma, amit újra kell értelmezni a kelet-közép-európai, poszt-kommunista kontextusban.


Mert mi a munka? Egy hely, ahová bejárok dolgozni? Vagy a munka az a 8 óra, amit hétfőtől-péntekig ki kell tölteni valamivel? "Muszáj"-tevékenység, vagy éppen önkiteljesedés és örömteli? Önálló tevékenység, vagy éppen a főnök parancsára végzett valami?


Lehet a munkát hitben végezni? Mi a munka értelme? Büntetés vagy éppen áldás?
Hallhattuk a román atyák ortodox megközelítését. Több előadás volt a kivándorlás problémájáról, a kiüresedő településekről és templomokról. Beszéltünk a protestáns munkaerkölcsről, s annak egészen távoli, pakisztáni vagy éppen dél-koreai megközelítéséről.


Volt köztünk félállásban dolgozó lelkész, aki az üzleti és a hitbéli világot próbálja a hétköznapokban is megélni. Volt köztünk főállású vállalkozó, sőt egy kerekasztal-beszélgetésben engem is megkérdeztek a saját tapasztalataimról.

Jó volt együtt lenni, tanulni. Jövőre ugyanitt!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése