2017. március 16., csütörtök

A mi kis falunk

A mi kis falunk egy új magyar filmsorozat. Nagy lelkesedéssel nézem a heti adásokat, hiszen az Isten háta mögötti zsákfaluban játszódó egyszerű történetek valahogy nagyon ismerősek nekem...

A filmsorozat helyszíne a képzeletbeli Pajkaszög, szereplői a helyi polgármester, a Hivatal néhány alkalmazottja, a biciklivel járó rendőr, a kocsmárosnő, a fiatal, jóképű katolikus pap, az állatorvos, aki néha embereket is "gyógyít", no meg a közmunkások, idős nénikék. A karaktereket elismert magyar színészek játszák, mint Reviczky Gábor vagy Szabó Győző.

Márciusi életkép a falu központjából, a kocsma előtti "térről"

 A helyszín és a figurák olyannyira élethűek, hogy valóban léteznek is. Kiderült, hogy a falu valójában nincs is olyan messze a fővárostól, Dobogókő szomszédságában a Pilis egyik völgyében van eldugva. Ez Pilisszentlélek, zsákfalu, ahová óriási hajtűszerpentinen és kátyúkkal tarkított úton jutottunk el.

A filmbéli kápolna-konditerem a valóságban is a Polgármesteri Hivatal épületének hátsó része

A film készítőinek nem igazán volt szüksége falusiasra szabni a helyszínt. Az utcán kapirgáló tyúkok, a fához kikötött kecske itt "beépített" látványelem. Találkoztunk kóborkutyákkal és a kocsmából hazatérő borvirágos arcokkal. Egyikük el is magyarázta, hol, melyik jelenetet vették fel. A forgatás tavaly ősszel zajlott.

Ez az utcai "csendélet" a valóságban durvább, mint a filmben

A falu egyébként történelmi hely.  A 13. században IV. Béla királyunk alapította, aki a tatárjárás után pálos szerzeteseknek adott itt földeket. Kolostoruk romja a falu fölötti magaslaton még látogatható. A középkorban tótokat telepítettek ide a mai Szlovákiából, ők üvegfújással foglalkoztak, ezért a szlovák neve Hut (huta).

A pilisszentléleki pálos kolostorrom

A szlovákok nyomát ma is megleljük itt: van Szlovák Tájház, az iskolán és az óvodán kétnyelvűek a feliratok. S legnagyobb meglepetésünkre a filmsorozattal ellentétben a falunak igenis van temploma. Egy magaslaton áll a 6o-as években épült modern templom, kápolna.

Az óvoda kétnyelvű felirata

Mi tettünk egy kisebb túrát a falu fölötti hegyen. Ez lett az évadnyitó, március 15-i programunk. Rajtunk kívül mások is rájöttek ám a titokra, s lelkesen fotózták a polgármesteri hivatal épületét, no meg a filmből ismert házakat.

A katolikus templom

Kedvcsinálónak a filmsorozat linkje itt található.

Bükkfa-erdő a falu körül



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése