2017. március 12., vasárnap

A Balaton könyvben

Egy kis szezon előtti ráhangoló: a balatoni házikóban van néhány könyv, aminek a főszereplője maga a Balaton.


Még általános iskolában volt kötelező olvasmány a Tüskevár, ami konkrétan a Kis-Balatonnál, házunk "határásban" játszódik. A lassú, szittya nyárban zajló lassú események a vizivilág, a madarak és a helyiek életébe vezet. Akinek nincs módja elolvasni, megnézheti a filmet is. Fekete István megírta a Tüskevár téli változatát is, ez a Téli berek. Berek, berény, Balatonberény. Náluk mindkét könyv megtalálható és szabadon elolvasható.

Egy magyar származású angol írónő, Emylia Hall első regénye a Nyarak könyve. Olyan, mintha a saját gyerekkori élményeit, a balatoni nyaralásokat idézné fel benne. Van itt retróélmény, egyszerű nyár a szülőkkel és egyéb ismerősökkel. A könyv nem annyira romantikus, mint amilyennek elsőre látszik, családi tragédiát sejtet...

Nemrég kiadtak egy novelláskötetet, Balatoni szívhalászat a címe. Klasszikus íróink Balatonról szóló írásait gyűjtötték egybe. Van itt novella Eötvös Károlytól, Kosztolányitól, Krúdytól, Mikszáth-tól. Kiváló olvasmány esős vagy éppen napsütéses napokra.

Zsuzsa Bánk szintén egy magyar származású írónő, németül adták ki Der Schwimmer (Az úszó) című regényét. Kicsit a rendszerváltás előtti időkbe visz a regény, amolyan sejtelmes módon.

Ha valaki kedvet kapott az olvasmányokhoz, nincs más dolga, mint hozzánk látogatni, egy kis időt nálunk tölteni, s a polcon található könyvek közül egyet levenni. S olvasni.

Jön a nyár!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése