2015. január 16., péntek

Hideget-meleget

A Balatonhoz nem szokás télen utazni. A legtöbben a nyári kánikulában jönnek ide, hogy lehűtsék magukat a tó vizében. De mit lehet itt csinálni télidőben, amikor kint süvítenek a mínuszok, s inkább bent maradnánk a jó meleg szobában? Még inkább ilyenkor kell ellátogatni a magyar tenger partjára!

Jóbarátném, Szilvi jóvoltából lassan hazajáró vendég vagyok a Balaton nyugati csücskében. Most az évváltás napjait (dec.31-jan.2.) sikerült a Keszthely-Hévíz-Balatonberény hármasa által határolt területen töltenem.

Keszthelyi kikötő csillogó jégtükre

Épp ezekben a napokban volt Magyarországon a leghidegebb idő az idei télen. Mínusz 11-14 fokot is mértek napközben, s hát a hatalmas víztükör felett akadálytalanul elsüvítő szél hatására a Balaton vize is szépen fagyni kezdett.

A befagyott keszthelyi öböl, no meg mi

Számomra, kelet-magyarországi, alföldi "földönfutó" számára felfoghatatlan, hogyan tud egy ekkora tó pár nap alatt befagyni. Ráadásul a tó egyes szakaszain egészen másfajta jégréteg alakul ki: Az északi parton, ahol mélyebb a víz és szélvédettebb a part vékony, tükörsima jégréteg húzódott. Ezzel szemben a déli parton, ahol sekély a víz és a szél a part irányába sodorja a vizet, vastag jégpáncél alakult ki nemcsak a tó felszínén, hanem még métereken át a parton is. Jéggé fagyott itt a nyári napozások helyszíne, a zöld gyep fűszálai, a partra kihúzott lépcső és a sétány padja.

Páncéllá fagyott déli part, szemben a badacsonyi hegyek

A téli Balatonhoz tartozó fogalom a rianás. A fogalomról már hallottam, de látni, hallani még nem volt szerencsém. Most viszont egy tősgyökeres balatonparti ismertetett össze vele. Hát, elég hátborzongató és megfoghatatlan ez a valami: Amikor a parton sétáltunk, a napsütés és szél hatására a tó hatalmas jégfelülete mozogni, "rianni" kezdett. Fura süvítő-sípoló hangot adva a jég hosszan megrepeped, s a repedés keresztülfut akár az egész öblön is.

Nádvágó idő van

Bár korcsolyázni csábított a jég, azért még nem volt elég vastag ahhoz, hogy rálépjünk. Legalábbis nem Keszthelynél. Ezzel szemben a déli parton elég vaskosra fagyott a tó felülete, itt viszont a szél miatt egyáltalán nem egyenletesen fagyott meg a jég, nemhogy siklani, még lépni is alig lehett rajta.

Napozunk?

A jeges víz után hogyan melegedtünk meg? Hát egy másik tó vizében csobbanva!A Balatontól pár kilométerre fekvő Hévíz 38 fokos tavába merültünk és regenerálódtunk. A csobbanás mellett varázslatos volt a tó reggeli páráját látni a város felett, s hihetetlen, de itt télen is virágoznak a színes tavirózsák...

A hévízi tó január 1-én

A Balaton kínál hideget, meleget. Nekem ezen a télen mindkettőből kijutott. Még jönnek itt képek, nem tudtunk betelni a tél csodáival.





S ráadásnak itt egy videó azoknak, akiknek még nem volt elég a fagyos képekből:
Balatonberényi part 2o15.jan.2-án






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése