2014. december 4., csütörtök

Advent

A közelgő karácsonyra tekintettel már ünnepi díszbe öltöztettem nemcsak a lakást, de a vendégházunkat, a kinti erkélyemet is. A boltokban való nyomulás helyett idén kreatív ajándékokkal lepem meg a nekem fontosakat. Ügyelek arra, hogy vagy saját készítésű, vagy kedves ismerősöm által készített ajándékot adjak.


 Így kapnak tőlem bio kozmetikumot a barátaim: egyik ügyes kollégám néhány természetes összetevőből készít illatos és olcsó szappanokat, deot, fürdősót, fürdőbombát. Másik kedves ismerősöm népi iparművészként csuhét fon. Karácsony alkalmából angyalkákat, csillagokat, díszeket, egész betlehemet varázsol a kezével. S hát elmaradhatatlan a szaloncukor is, de nem az ipari, vagy gagyi, hanem a finom minőségi Stühmer csoki. Ennyi. És kész is az idei ajándéklista.


Az ajándékok mellett a karácsony a várakozásról szól. Várjuk a fényt, Jézus eljövetelét. A fényt izzófüzérekkel keltjük életre, idén nálam bent és kint is világít egy-egy füzér. Illatos gyertyát gyújtunk, mécsesbe pislákoló fényt csempészünk. Elszakadhatunk a klasszikus négy gyertyás adventi koszorútól. Ehelyett meggyújthatunk egyetlen vaskos gyertyát, melyen számok vagy rovátkák jelzik a négy hetet. Nálam most ilyen gyertya ég.

Koszorút is magam készítettem a ház körül és a határban található növényekből. Szőlőindából fontam meg a koszorú alapját, amit egyszerű olajfestékkel fehérre festettem. Erre került a fenyőág, száraz növényi termések, csipkebogyó és egy masnival már ki is akaszthatjuk.


Azért, hogy színt csempésszünk a lakásba, érdemes színes virágokat venni illetve hajtatni. A klasszikus mikulásvirág mellett most van szezonja az amarilisznek, az enyém hatalmas négy virágot hozott, s most a másik szárán fognak előbújni a virágok újra. A karácsony színe a vörös, arany, zöld, ezüst, érdemes ezekkel a színekkel kiegészítőket tenni a szobákba. Cseréljük le a párnahuzatokat, a függönyt, néhány dísz és már kész is.


Advent van. Csendesedjünk el, lassuljunk le és várakozzunk. Ünnepeljünk.
Szánjunk időt egymásra, magunkra, a nekünk fontosakra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése