2014. március 7., péntek

Vezetés keresztény módon

Még tavaly ősszel vettem részt egy kivételes tréningen. A KEVE Társaság (Keresztény Vezetők Egyesülete, www.keve.org) missziója, hogy irányt mutasson a mai üzleti világban, politikában és társadalomban. Önkéntes szervezetként olyan programokat szervez, ahol a magyar vezetők szilárd erkölcsi alapon és keresztény értékrend mentén kaphatnak megerősitést.

Az általuk szervezett The Trinity Forum programja kizárólag "bennfenteseknek" szól. S én most bennfentes voltam, hála a CTP-s kapcsolatnak. Az egynapos "továbbképzés" témája a jellem volt, s egy vaskos tanulmánykötetet szemléztünk, beszéltünk át.


Most a számomra leginkább sokat mondó szemelvényekből idézek.

"Miképpen lehet hosszú távú célokat követni egy rövid távra berendezkedett társadalomban... A Nem hosszú távra! jelszava elbizonytalanitja a hosszú távú cselekvést, fellazitja a bizalom és az odaadás kötelékeit, és megbontja az akarat és a magatartás kapcsolatát."
(Richard Sennett: The Corrosion of Character)


"...hátat forditott a hegyeknek, és botorkálva megindult nyugat felé.."
(C.S. Lewis: A nagy válás)

"Végső soron csak két fajta ember létezik. Az egyik ezt mondja Istennek: Legyen meg a Te akaratod. A másiknak pedig Isten mondja ezt: Legyen meg a te akaratod."
(C.S. Lewis)

"...úgy tűnt, mintha arca könnytől ragyogna, de talán csak a folyékony szeretet és világosság sugárzott belőle"

"A mai gazdaság nem apáink gazdasága. A tegnapi tudás soha nem ért kevesebbet, mint ma."

"Korunk egyik baja az lehet, hogy személyiségünk túl korán érik, a jellemünk pedig túl későn."

 A fenti idézetek mind azt támasztják alá, hogy ma, modern, 21. századi világunkban a rövidtávú (világi) céloknak élünk megfeledkezve a hosszútávú (égi, erkölcsi) célok szolgálatáról. A KEVE rendezvénye megerősitett, hogy többen is szivükön viselik e kettősség feloldását.

A program abban is megerősitett, hogy mennyire fontos a tudásmegosztás és a kapcsolatépités. Egy másik helyen olvastam ezt: 
"A világban minden disztribútiv, vagyis a haszonelvű gazdasági logika hatálya alatt áll. Két olyan dolog van, ami nem: a szeretet és a tudás. Ezekből ugyanis ha adunk másoknak, attól nekünk nemhogy kevesebb marad, hanem több lesz."

A rendezvényen ajándékul Os Guiness: Elhivás c. könyvét kaptuk. Még olvasom, de hamarosan erről is beszámolok. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése