2014. március 7., péntek

Berlin filmeken

Elég rég voltam külföldön, mostanában inkább filmekkel utaztam. Berlinben 2010-ben jártam legutóbb, s hát egyelőre nem tervezek oda menni. Viszont több jó filmet is találtam, amik elég jól mutatják be az ottani helyzetet, történelmet.

Még a tavalyi budapesti Német Filmfesztiválon mutatták be a Russendisko-Orosz diszkó cimű filmet, ami Wladimir Kaminer, Berlinben élő orosz iró nagysikerű könyvének a feldolgozása. A könyv annyira jó, hogy elég nehéz volt filmre vinni. Bár jók a szinészek, a könyv hangulatát mégsem adják át teljes egészében.

A berlini történelmi témájú filmek közül a Good bye Lenin! az egyik kedvencem. A Fal leomlásának idején, 1989-ben játszódik, s a kelet-németek elmúlt rendszerhez való ragaszkodását mutatja be humorosan fájó formában.

Ha még egy lépéssel visszamegyünk a történelemben, akkor a Fal épitésének idejét szemlélteti a Der Tunnel-Az alagút cimű film. Ez egy nagyon jól megirt, valós eseményeken alapuló történet. Főhősei Nyugat-Berlin felől kezdenek alagút épitésébe, amin keresztül át akarják csempészni kelet-berlini családtagjaikat és barátaikat. Igazi hollywoodi film is lehetne, nagyon profi szinészekkel.


A Bukás-Untergang a második világháború végét, Hitler bukását mutatja be. Jogosan kapott mindenféle dijakat évekkel ezelőtt, főhőse élethűen hozza Hitler alakját. Ezzel a filmmel is a németek saját magukat, történelmüket próbálják megfejteni.

A Hotel Adlon cimű film több részét vetitette most a tévé. Az Adlon az egyik legelegánsabb berlini szálloda, közvetlenül a Brandenburgi kapu mellett található. Az évek folyamán sok történelmi eseménynek volt szemtanuja. A film a hotelt épitő és működtető család életén keresztül mutatja be a 20. század háborúságait. A század elejétől napjainkig.

Ha utaznánk, de nincs kivel és hová, keljünk útra filmekkel. Akár ezekkel, irány Berlin!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése