2013. november 19., kedd

Női konferencia


Az elmúlt hetekben több olyan rendezvényen vettem részt, ahol a nők álltak a középpontban. Két hete a HVG szervezett egy konferenciát Több szerepben – Inspiráló Konferencia nőkről, nőknek.

Még amerikai tanulmányaim során foglalkoztam a női témákkal, arról, milyen sajátosságai vannak a női vezetőknek, politikusoknak, a gyengébbik nemet övező kommunikációnak, médiahireknek. Igazán örültem, hogy a téma elérkezett Magyarországra is. Tavasszal a HVG Business folyóiratának volt egy nőkkel foglalkozó száma, most ősszel pedig konferenciát szerveztek ebben a témában.
Az előadók minegyike nő volt, a résztvevők pedig két férfi kivételével szintén a női nemhez tartoztak. A rendezvény apropója Sheryl Sandberg nőket inspiráló könyvének magyar nyelvű kiadása volt (Dobd bemagad!). Sheryl-t még odakintről „ismerem”, a Facebook második embereként hivta fel a figyelmet a női vezetőkre (lsd. TED előadása).

A budapesti programon hallhattunk pszichiátereket, vezetési tanácsadót, sikeres női menedzsereket, szociológust, filozófust, jógaoktatót. Mind saját életükről, sikereikről, ill. az általuk kutatott témákról számoltak be. A nők másfajta kihivásokkal szembesülnek, mint a férfiak: mivel génjeinkbe van kódolva a gondoskodás, ezért a munkához is máshogy viszonyulunk. Életünket befolyásolják az egyes korosztályoktól elvárt társadalmi szerepek és a hormonjaink is.

Különösen tetszett Szvetelszky Zsuzsa női hálózatokról szóló előadása. Ő pletykakutatóként (a pletyka szó is fonást, szövést jelent) arra hivta fel a figyelmet, hogy a nők képesek bárkivel kommunikálni és kapcsolatot teremteni, kooperálni, mig a férfiak hallgatagok, a maguk előrejutásán dolgoznak és nem fognak össze másokkal, inkább versenyeznek. Ennek köszönhetően a 21. században egyre nagyobb a nők szerepe: rajtunk áll, hogy a politikai és gazdasági válságokat kirobbantó kemény (hard) férfivilágot átvezessük az összefogást és megoldást előnyben részesitő női finomságba (soft) és minőségbe.

A nőknek sokkal nehezebb a harmóniát megtartani a sok feladat közepette: helytállnak munkában, családban, környezetükben, s még magukra is időt kell szánniuk. Ez csak úgy lehetséges, ha mindig tudják, éppen melyik szerepük a legfontosabb és arra fókuszálnak. A nők vezetőként általában maximalisták és küzdenek azért, hogy szeressék őket.

Egy, a témához közel álló cikkben épp azt olvastam, hogy a Harvard Business Review kutatása alapján a kizárólag férfiakból álló csoportok együttes intelligenicája és eredményessége sokkal jobban megnő, ha egy nőt is a csoportban tudnak. Gondoljunk itt világcégek felsővezetőire, ahol az igazgatósági tanácsban többnyire férfiak ülnek. S ők azok, akik nem figyelnek a finomságokra, a megérzésekre, amikben a nők erősek.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése