2013. november 24., vasárnap

Jelen-lét

Ahogyan közeledik az év vége, egyre jobban érezzük az idő nyomását.

A munkahelyen összegezzük az év eredményeit, s még az utolsó hetekben emberfeletti erővel toljuk meg a dolgokat, hogy ami lehet, még bejöjjön idén a kasszába, minél jobban javitsuk az idei évi eredményeket.

Odahaza a karácsony ünnepének közelsége "nyomasztja" a legtöbb embert: "Mit vegyek ajándékba? Hová menjünk vacsorázni vagy pihenni? Mikor tudok szabadságra menni?" - jönnek a kérdések egymás után.

Az idő nyomása minden területen velünk van. Mert rohanni kell, nehogy lemaradjunk valamiről. Teljesiteni kell, mert a növekedés a siker záloga.


Épp tavaly szilveszterkor irtam egy olvasmányomról, melynek a témája épp az idő volt. Most pedig egy  videót szeretnék megosztani. A rövidfilm (csak 3 perc) az időről szól (a fenti képre kattintva lehet elinditani).

A film csattanója engem is meglepett: angolul a jelen szó a "present", ami ugyanakkor ajándékot is jelent. Vagyis fogadjuk el a jelent ajándékként. Értékeljük, legyünk hálásak érte. Ne a múltban éljünk, fájlaljuk, ami elmúlt, s ne is révedjünk a jövőbe, ami félelmekkel tekint ránk. Nézzük csak a jelent. Legyünk jelen a jelenben.

Ugyanezt mondta nekem Amerikában a lekigyakorlaton Rita nővér is. A jelenre figyeljek.
Ha a jelenre figyelek, mosolygok, fellélegzek, élek. Ha a múltba révedek, fájdalmas emlékek, nosztalgia jön. Ha pedig a jövőt nézem, szorongok, félek.

Maradjunk meg a jelenben. Legyünk jelen a jelenben. (Milyen szép is a magyar nyelv, hogy a jelennek is több jelentése van:)

Én ezzel a jelen-léttel tekintek az adventi, várakozással teli időszak elé. Jelen akarok lenni a saját életemben, a másokkal való találkozásokban, az ünnepben. Ugyanezt kivánom mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése