2017. december 5., kedd

Női témák

Ez nem az első bejegyzésem női témákkal kapcsolatban. A gazdagréti női hétvégéről nemrég írtam, s már készülünk a jövő évi programokra. Közben több könyvet, "szakirodalmat" olvastam, ezekről most beszámolok.

A GLS Konferencia idei egyik legkedveltebb előadója Daniel Strickland volt. Az Üdvhadsereg (Salvation Army) vezető tisztjeként lendületes előadásában a saját tapasztalatait osztotta meg. Miszerint volt egy keménykezű, valódi férfiideál főnöke, s aztán kapott egy idős, nagymamis, törékeny nénit vezetőnek. A sztereotípiákat viszont a valóság győzte le: kiderült, hogy a néniben is valódi vezető rejlik.

Kiváncsivá tett ez az előadás, így megnéztem, milyen könyveket adott ki az előadó. Az egyiket megszereztem, s mondhatom, az egyik legjobb női könyv, amit olvastam. The Liberating Truth - How Jesus Empowers Women a címe, ami magyarul: A felszabadító igazság, avagy hogyan bátorítja Jézus a nőket. Ez így elsőre furán hangozhat, de végig kell olvasni a könyvet, ráérezni az író ironikus stílusára, s végigdolgozni magunkon a könyvben felvetett kérdéseket.

Miszerint a nők alárendelt, mellérendelt szerepe félreértéseken alapszik. A nők a férfiakkal egyenrangúak, s ugyanazokra a dolgokra képesek. Ez már a teremtéssel kezdődött, ahol a nőt Isten a férfi bordájából hozta létre, viszont csak vele lett teljes a világ, az ember. Jézus sem háttérmunkára, támogató szerepre hívta a nőket, hanem a fővonalba. Nők voltak a kereszt lábánál, a feltámadáskor, ők az első hírvivők, tanúságtévők, s egy nő, Mária "közreműködésével" jött a világra.

A másik általam olvasott könyv Geri Scazzero: The Emotionally Healthy Women. Eight Things You Have to Quit to Change Your Life. Ez magyarul Az érzelmileg egészséges nő, vagyis 8 dolog, amit abba kell hagynod, hogy változtass az életeden. Geri lelkészfeleségként a saját bőrén tapasztalta meg, milyen az, amikor feladva önmagát a legjobb feleség, legjobb anya, legjobb szolgáló próbál lenni. Viszont közben éppen magának nem tesz jót.

A saját nehézségein keresztül jön rá, hogy mit is szeret ő igazán, s hogy nem kell mindenkinek megfelelnie, ahhoz, hogy boldog legyen. Így például nem foglalkozik azzal, mit gondolnak mások, nem tagadja meg a félelmeit, a szomorúságot, a haragot, abbahagyja a túlfunkcionálást és a saját életét kezdi el élni. Ehhez viszont sok mindenen változtatnia kell és a változásokhoz a környezetét is hozzá kell szoktatni.

A női témák januárban folytatódnak Gazdagréten egy előadás-sorozattal és februárban egy eszéki konferencián.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése