2017. október 23., hétfő

Menő templomok

Méghogy menő templomok? Hát a templomok nem ódivatúak, hidegek, nyomasztóak? Lehet pozitív, szívet melengető hangulatuk is? Igen lehet! Tudom, mert Gazdagrétre járok már több, mint 1o (!) éve. S tudom, mert most az angliai kiruccanásunk is megerősített ebben.

A Kerith Church bejárata Angliában

A GLS konferenciáról az előbbi bejegyzésemben írtam. Ott inkább az általános, rendezvényszervezős, vezetői kérdésekkel foglalkoztam. Arról nem beszéltem, hogy a vezetői előadások mellett több lelkész is "színpadra" lépett és megosztotta a gondolatait hitről, mások vezetéséről, motivációról.

Az egyik lelkész Bill Hybells, ő alapította a Chicago közelében lévő Willow Creek Church-öt, ami 3o-4o alatt 25 ezres közösséggé nőtte ki magát, s vasárnaponként tízezrek gyűlnek össze a "templomban", ami egy modern sportcsarnok inkább. Innen indult el a GLS konferencia is, amit immár 4. éve Magyarországon is megszerveznek.

A magyar program helyszíne nem egy templom, hanem egy művelődési ház volt most októberben. Az előadások sem prédikációk, inkább tanítások, tapasztalt vezetők szerepvállalása volt. Az előadások között volt pedig gospel zenakarok énekeltek dicsőítő zenéket, az egész inkább hasonlított egy koncertre, mint egy szertartásra. Ez volt a cél.

Golgota Gospel a GLS Konferencián

Aztán az elmúlt hétvégén átruccantunk a szigetországba, hogy ott a London melletti Bracknell városában megnézzük, hogyan szervezik az angolok a saját GLS konferenciájukat. A Kerith Church nagyon hasonlít a mi Gazdagrétünkre: a templom épülete egy hatalmas, karazatos előadócsarnok profi hangtechnikával és színpaddal. A főépületben több kis terem is található, ahol csoportfoglalkozásokat tartanak.

Ifjúsági alkalom péntek este a Kerith-ben

Péntek este a GLS Youth tinédzsereknek szóló alkalmára néztünk be. A földszinten fotelek és szófák voltak, a levegőben popcorn illata terjengett, a színpadon pedig a kivetítő alatt fiatal "megasztáros" gyerkőcök élőben nyomták a dicsőítő énekeket. A legjobban azon lepődtünk meg, mikor egy Harry Potter karakterű, 19 éves prédikátor buzdította a többieket prédikációjában a szerepvállalásra, a saját elhívás megtalálására. Ja, egy másik interjúban a Toms Shoes alapítója nyilatkozott az elhívásáról.

A Kerith-ben az élményeink szombaton folytatódtak, akkor tartották a gyülekezet belső GLS vezetői konferenciáját. Igyekeztünk kritikusan nézni a programot, hiszen az észrevételeinket a tréningek folyamán átbeszéltük, javaslatokat tettünk a jobb szervezéshez.

Széksor és "térdeplőpárnák" egy anglikán templomban

Vasárnap jött a ráadás, egy nap szabadprogram, s mi ezen a napon Oxfordba kirándultunk. Az egyetemváros látnivalói között több templom is szerepelt. Véletlenül tévedtünk be a Church of Christ épületébe, ahol az anglikán szertartás után még kedélyesen beszélgettek diákok és tanárok, lelkészek és gyülekezeti tagok egy kávéval vagy teával a kézben.

Church of Christ Oxfordban

A valódi meglepetés azonban "véletlenül" jött az utunkba. Az egyik forgalmas utcán épp ebéd utáni kávéra vadásztunk, mikor egy szűk bejárat mellett a Hillsong Church logóját vettük észre. Kiderült, hogy a kávézó bejárata mögött egy moziterem található, s ott tart alkalmakat a Hillsong.


A Hillsong Ausztráliából indult, különös ismertetőjegye, hogy vagány, nagyvárosi fiatalok közössége. Zenekaruk rendszeresen koncertezik Magyarországon is, s hogy-hogy-nem épp ottjártunk napján adtak koncertet Budapesten! Erre akkor jöttünk rá, mikor a délutáni alkalmon külön köszöntötték a Budapesten lévő tagokat! Mi meg ott ültünk a széksorokban budapestiként!

Hillsong, igehirdetés kivetítőn

Na, aki ezek után sem hisz a hétköznapi csodákban és a hit erejében, az látogasson el a fent említett "templomok" honlapjára. Vagy jöjjön el személyesen egyik vasárnap.

Gazdagréti Református Gyülekezet

Willow Creek Church

Kerith Church

Hillsong Oxford

S egy kis zenés ízelítő:
Ez a dal szólt szombat reggel a Kerithben:
King of my Heart

Ez pedig egy Hillsong "klasszikus":
Oceans


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése