2017. június 27., kedd

Eszék újratöltve

Végy néhány nőt, helyezd őket Közép-Európa különböző szegleteibe, aztán az idő és a tér egy pontján engedd, hogy útjaik keresztezzék egymást.

Késő esti fagyizás, olaszos hangulat

A mi utunk a horvátországi Eszéken (Osijek) kereszteződött. Februárban jártam itt először, az egyik (a fő) munkám kapcsán, s erről akkor írtam is. Most a munka folytatódott, így újabb munkatársakkal tartottunk megbeszélést.

Anne-Marie és Julijana, a holland-makedón-magyar-horvát csapat a jövő évi képzéseket tervezi még ezen a munkavacsorán is

A "nők" pedig jöttek: Makedóniából, Horvátországból, Hollandiából és Magyarországról. Szolgálatot végeznek ők mind, misszionáriusok, Isten szeretetét hirdetik egy bukott világban. Most viszont abban a horvát térségben van dolguk, ahol nemcsak az első és a második világháború dúlt, hanem alig 2o éve itt még harcok voltak, s a jugoszláv háború sérülései még ma is láthatóak. Láthatóak az épületek falain, a tetőkön, az elhanyagolt zöld területeken. S elvileg ezek a sérülések ott vannak az emberekben, a lelkekben.

Jól megérdemelt hűsítők a fárasztó napi munka és tekerés után (a helyi sör az Osjecko)

Ám az igazán meglepő az, hogy ezek a lelkek mosolyognak. Rengeteg fiatalt, fiatal párt, diákot (diákváros!), kisgyerekes családot láttunk hétköznap este a Dráva partján sétálni, futni, kerékpározni, vagy éppen görkorizni. Élnek, túlélnek. Nem keseredtek meg. Értékelik azt, amilyük van. A jelent.

A kicsit mediterrán hangulatú városban keveredik a századfordulós Magyarország, a Monarchia: a klasszicista épületei akár Erdélyben vagy a Felvidéken is lehetnének. S keveredik itt a Balkán, hiszen itt vonult a török, a tatár, a szerb. Ám mégis, kicsit olaszosan szabad a mentalitás: rengeteg a terasz, a kávézó, a jóféle fagyizó, ahol ha ritkán betoppan egy külföldi vendég, készségesen beszélnek angolul, viccelődnek horvátul, mi meg próbáljuk megérteni magyarul.

Nina a cigányok között szolgál

Jó volt ide menni, itt töltekezni, elfáradni a munkában és hinni a túlélésben, az emberekben, a szerető Istenben. Elnézést a nőközpontú megközelítésért, de a mi csapatunk aktív tagjai mind nők. A férfiak is ott vannak, valahol a háttérben. De a valódi változást, a "katalizátor-szerű" indítómotort a nők jelentik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése