2016. november 12., szombat

Kertész leszek...vagyok

Lehet, hogy őseim földműves ill. földnélküli zsellér vére teszi, de nem tudok elszakadni a földtől. Akkor sem, ha nagyvárosban lakom, s lakásom, szobám a föld felett lebeg.


Igyekszem növényeket csempészni a lakásba, az erkélyre, ezekről fotókkal már többször is beszámoltam. A "zöldesítésben" még az sem zavar, ha nem a saját tulajdonomban lévő területen "dolgozok". Birtokba veszem a közterületnek nyilvánított lépcsőház elejét (erről is írtam már), aztán a szomszéd lépcsőház, meg a kettővel odébbi lépcsőház előkertjét is. S mindjárt át is érünk az út túloldalára, vagy az utca végére. Csak néhány hasonlóan lelkes és szorgos kéz kell.

Aztán egyik fáradt szombat délelőtt találtam is szorgos kezeket, mármint a sajátomon kívül is. Kép sajnos nem készült a munkálatokról, mivel a munkával és nem annak megörökítésével voltunk elfoglalva. Mivel már október vége volt, s közeledtek a hideg napok, még utoljára tudtunk kicsit a nap fényében megfürödni, s a növényeket a téli időszakra felkészíteni.


Elsődlegesen a rózsák visszametszése volt a feladat. Igen, nincsen rózsa tövis nélkül, a tövis pedig szúr. Még akkor is, ha kesztyűvel és vastag ruházattal védekezünk ellene. Végül harci sérülésekkel és néhány szálkával a kezünkben távozunk. A szépségért meg kell harcolni, a növények szépségéért is.

S mi harcoltunk. A rózsák után kedvet és motivációt kapva a bokormályvákat, majd az orgonákat vágtuk vissza. Igen, az elvirágzott, elszáradt virágfejeket le kell vágni, hogy jövőre a megerősödött száron nőhessen új virág, még több virág.

Ha már a kertben voltunk és erős férfikéz is akadt, akkor e nem mindennapi lehetőséget kihasználva ásót ragadtunk (vagy legalábbis a férfi kezébe adtuk), s megszabadultunk egy félig kipusztult és kidőlés alatt álló tujabokortól.


A jövőre is gondolva két virágos bokrot kiszabadítottunk az elnyomás alól, s a "szűkös" (vagy inkább beszűkült) budapesti előkertből a tágasabb balatoni kertbe telepítettem át. A mellékelt képek a beültetés helyét, idejét örökítik meg. Ha valakinek felesleges energiája van, legközelebb csatlakozhat. Ásni, kapálni, metszeni, ültetni - egy kertben mindig akad feladat.

S akit még érdekel a "kert" téma, hallgassa meg, vagy olvassa el a gazdagréti prédikációk közül ezt:
http://www.gref.hu/hu/igehirdetes/teremtes/az-elo-bolygo/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése