2016. október 29., szombat

Kocka

Két film is a kocka képét hozta elő a fejemben.

A Snowden című filmet még most is vetítik a mozikban. A film kulcsszereplője egy Rubik kocka. Igen, a magyar találmány nem először szerepel amerikai filmben!

A film megtörtént eseményeket dolgoz fel a közelmúltból, amikor egy egyszerű, diploma nélküli, ám annál okosabb és rafináltabb fiatal (ő Snowden) kiszivárogtatta, hogy az amerikai állam, a titkosszolgálatok gyakorlatilag mindenkiről rögzítik és adott esetben elemzik a virtuális térben megtalálható adatait (vagyis a telefonhívásokat, Facebook kapcsolatokat, emaileket, a laptop képernyőjét - mindent).

Viszont nem csak ez az egy kocka van a filmben. Gyakorlatilag kockákban ülünk mi mind, s "kockákat" használunk a kommunikációra, a másokkal való érintkezésre. Értsd laptop, telefon. Mind négyszögletes. Szögletes. Ráadásul a munkahelyeken dolgozók, az említett film legtöbb szereplője is kocka: nem mer a keretektől, a szabályoktól elrugaszkodni, s ezért szolgálnak oly sokan hamis, hiábavaló, vagy éppen önös célokat és érdekeket. Kockákká, robotokká lesznek, megtagadva minden emberiességet és görbületet.

A Snowden filmben egyedül a főhős és szerelme az, aki kitör a kocka-létből és mernek szembemenni azzal az áramlattal, ami miatt mindmáig menekülniük, rejtőzködniük kell.

A másik film a The Internship - Gyakornokok címen már pár éve futott a mozikban. Láttam már korábban, ám most újra nézve sokkal többet nevettem, s szinte minden második jelenetben magamra, vagy ismerőseimre ismertem.

Az alaptörténet szerint két negyvenes férfit kirúgnak menő értékesítő munkájából. Ezért ketten úgy döntenek, hogy pályát változtatnak és haladnak a korral: nagy elszánással jelentkeznek a Google-hoz gyakornoknak.

Ott szembesülnek azonban a generációs különbségekkel, s azzal, hogy a világ elment mellettük. Míg ők a személyes eladásban hittek, a mai világ már a virtuális létről, az online shop-okról szól.

Pár idézet a filmből a 21. századi Y-generáció szájából: "Begyorsult a világ és ti őshüllők vagytok...Találnom kell olyan embereket, akik számítanak...Ez nem a ti évezredetek...Ha nincs bejelentkezve, akkor nincs itt..."

S néhány idézet a 4o-es, "régi" generációtól: "Éhezők viadala ez, ahol a sok zseni megküzd néhány állásért...Az emberek embereket akarnak, nem gépeket...A mai 2o évesek 12-nek néznek ki...Néha sokkal durvább a hatás, ha önmagad vagy..."

Szóval olyan ez, mintha Harry Potter harcolna a Flashdance ellen. De tényleg. A kockák, a virtuális létezésben "hívők" a "régimódi", de emberszabású emberek ellen. Ki nyer majd?

A Snowden által elkezdett kezdeményezés támogatható:
https://edwardsnowden.com/




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése