2017. július 25., kedd

Szíriai zarándoklat

Szíriába egy életrajzi-naplóregénnyel látogattam el nemrégiben. Stephanie Saldana: Angyalok kenyere című műve valós utazást rögzít. Alcíme: Szerelmek, imák kultúrák. Egy kicsit az Ízek, imák, kultúrák hangulatát hozza vissza.

Az amerikai lány, Stephanie útkeresése során Szíriába utazik, aztán újra meg újra visszatér. Katolikus neveltetése egy szír keresztény kolostorba viszi. Itt lelkigyakorlaton vesz részt, még a kolostorba vonulást is fontolgatja. Közben Damaszkuszban él, arabul tanul.

S mindez történik a szeptember 11-i események után, amikor Amerika újra háborút indított az iszlám és a Közel-Kelet ellen. Stephanie egy ellenséges ország őszinte "követeként" érkezik, s háború helyett békét talál. Jókedvű népeket, akik bár arab területen élnek, mégis van köztük sok keresztény, zsidó, barátságos muzulmán.

Keveredik itt a bibliai kor hagyatéka, a középkor hagyománya, a 2o.század háborúi. Az apostolok földje ez, hiszen Pál apostol is innen indult missziós útjára. Itt alakultak az első keresztény gyülekezetek, s itt még a muzulmánok is többféle ágra osztódnak. Közben menekültekkel találkozhatunk Irakból, érezhető az izraeli-palesztin feszültség, Libanon nehézségei.

Stephanie tanulni jött, kutatni, s felejteni. Múltat, szerelmeket. S közben boldogságot talál a bizonytalan jelenben, beleszeret egy szerzetesbe, és építi a békét a nyugati és keleti világ között.

Az írónő saját projektje: www.mosaicstories.org. Aki szeretne a közel-keleti, arab, muzulmán világról pozitív képet kapni és a menekültek (migránsok) valódi arcát megismerni, az látogasson el erre a honlapra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése