2015. november 16., hétfő

Majk, kirándulás

Csodás, rögtönzött őszi kirándulást tettünk a hétvégén Majkra, ahol a kamaduli remeteházakat látogattuk meg. Már korábban is hallottam erről, nemrég azonban több cikk is beszámolt arról, hogy teljes egészében felújításra került ez a barokk műemlék épületegyüttes. Mivel kevesebb, mint egy órányira van Budapesttől, ezért épp megfelel egy egynapos kirándulásnak.


Fantasztikus napsütésünk volt. Majk Tatabánya közelében, a Vértes dombjai között található. A szerzetesházak a falunk kívül egy domb tetején vannak, egy szép halastó mellett vezet fel ide az út. Ropogós avar, sok színes levél és csodás fa veszi körül az épületeket, amik vaskor kőkerítéssel vannak körülvéve. Félóránként-óránként indítanak csoportokat, így néztük meg mi is idegenvezetéssel a kolostort.

A kolostoregyüttes a falon kívülről

Ezen kolostor azért is egyedi, mert az itt élő szerzetesek némaságot fogadtak, s szinte állandóan böjtöltek. Ezért önálló házakat kaptak, hogy ne legyen gond az egymás mellett való élet. Mindenki maga művelte kertjét, ahol még ma is virágok, fűszernövények illatoznak. 17 ház sorakozik egy központi tér előtt, minden ház oromzatán annak a nemesi családnak a címere látható (főleg Esterhazyak), akik támogatták az adott szerzetest. Bent boltozatos szobák, saját kis kápolna az imádkozáshoz, kamra, alvóhelyiség található. Ma akár ki is bérelhetünk egy-egy házat, hiszen 7 házat szállásként kiadnak, persze modernizálva de tévé, rádió és internet nélkül.

A kert is gyönyörű

A házak között magasodik az egykori templom tornya. Az épület már nincs meg, lebontották, de a tornya és az oldalára felkúszó növény ide varázsolja a régi hangulatot. A templom mögött a terület végét egy U alakú, kastélyszerű épület zárja. Ez volt a szerzetesek központi épülete, itt főztek, mostak rájuk, itt éltek a cselédek és a kolostort vezető szerzetes.

A szerzetesházak belső "utcája"

Ma is szépen látogathatóak a hatalmas termek. A legdíszesebb az ebédlő, amelynek boltozatos mennyezetét csodás freskók díszítik. Az épület volt vadászkastély is, az Esterházyak éltek itt még a 2o.században is. Ebből a korszakból berendeztek néhány szobát, van például vadászjelenetekkel díszített agancsos, kandallós terem is. Az emeleten van konferenciaterem és egy fotókiállítás, mely a lengyelországi szerzetesek életét mutatja be. Hangulatos kávézó és ajándékbolt is van az épületben, érdemes ide is betérni.

A kamalduli rend alapítója és a kolostor makettja

A kolostor körül nagyokat lehet sétálni az erdőben, nem messze van egy bencés apátsági templomrom és egy bányászmúzeum is. A tó partján pedig hangulatos étteremben csillapíthatjuk étvágyunkat.

További infó

A központi "kastély" épület





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése