2015. november 18., szerda

Férfiak nő nélkül

Murakami Haruki novelláskötetének a címe ez. Ő nagyon népszerű kortárs japán író, már rég akartam tőle olvasni valamit. A könyvesboltban a címe miatt vettem meg ezt a könyvét, s érdekes hangulatot varázsolt elém.

Férfiak nő nélkül. Mert megözvegyültek, s elveszítették a szeretett feleséget. Mert sosem nősültek, másnak, a munkájuknak éltek. Mert agglegényként csak átmeneti szeretők vannak az életükben. Mert az igaz szerelmet még fiatalon elengedték. Több férfi sorsát követhetjük, általuk az utjukat keresztező nőket is megismerhetjük. S mindezt 2o. századi japán környezetben, de az bárhol megtörténhetne ma.

A könyvvel nagyon rokon nekem Ákos egyik dala, amit ide linkelek. Egyik sora szerint: "Mert a férfi mind gyerek, maradunk vén tinédzserek...". Itt is magányos, céltatlan, a mai kor "férfiideálját" ismerhetjük meg.

A témába vág egy film is, ami elég hangos sikert aratott. A Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan című filmnek nem csak a címe furcsa. A film főszerepét a rendező játssza, s a többi szerepre is amatőröket, saját barátait kérte fel. A mai Magyarországon, Budapesten játszódik, itt él a harmincéves fiatalember, a főhős, akinek se munkája, se párja, ráadásul a szülei tartják el. A haverjain és a szerelmi bánatán túl mása nincs is. Siratja az elmúlt szerelmet, a lányt, aki elhagyta.

Férfiak nő nélkül. A könyv alcíme: A hold túlsó oldalán. Talán többet tudnék írni a "Nők férfi nélküli"-i oldalról. Majd legközelebb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése