2014. február 11., kedd

Amrita


Amrita Sher Gil egy különleges festőnő. Anyja magyar arisztokrata családból származik, apja pedig egy indiai maharadzsa leszármazottja. A lány a 20. század elején születik meg Magyarországon, s hamar kiderül, hogy nagyon ügyesen fest, rajzol, igy már tinédzserként neves mesterektől tanul Itáliában és Franciaországban.

Európaiként nő fel, az európai művészeti hatások érik leginkább, ám huszonévesen érdeklődése Ázsia és India felé fordul. Ekkor költözik egy időre Indiába, ahol a hagyományos miniatűrökkel és spirituális festészettel ismerkedik.


Három lány
Innentől kezdve identitásában és képein is keveredik az európai az ázsiaival. Egyik legismertebb képén egy fehérbőrű és egy kreol india lány látható, a két alak mintha az ő kettős identitását is megjelenitené. Leggyakoribb témái női alakok: húga, barátnője, saját maga, nincstelen indiaiak és akt modellek.


Műveivel számos dijat elnyer, munkái formabontóak, nehezen lehet megfejteni őket. Családjában nemcsak ő az egyedüli művész: apja fotózik, nagybátyja pedig a Távol-Kelet kutató Baktay Ervin.


Sajnos nagyon fiatalon meghalt Amrita, mindössze 29 évet élt. Rövid élete ellenére rendkivüli hatással volt a modern indiai festészetre és a kora 20. századi női festők egy meghatározó alakja.


Lányok
Nagyon hasonlit az életútja és a művészete is Frida Kahlora. Kahlo magyar és mexikói szülők gyerekeként született, s 40 évesen hunyt el. Ő a modern mexikói művészet, a női festészet formabontó alkotója, aki a mexikói hagyományokat hangsúlyozta életében és művészetében is.
Amrita életéről és művészetéről magyarul Keserü Katalin irt nagyszerű összefoglalót. A könyv sok-sok fotóval, a festményekről készült képpel mutatja be ezt a rövid, de gazdag életutat.

Tavaly lett volna 100 éves, ezen alkalomból a Nemzeti Múzeum keritésén volt egy molinós bemutató életéről, művészetéről. Erről egy video itt látható. Közben rájöttem, hogy több mint 10 éve láttam a képeit egy budapesti kiállitáson, ahol már akkor megragadott az indiai-magyar kettősség és apjának családról készült fotói.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése