2015. július 17., péntek

Barackos finomságok

Nos hát a Balatonon nem csak napsütés és fürdővíz van, hanem sok-sok szép növény és állat is. A kertünkben is szépen sorban jelentkeznek a virágok (ezekről már kétszer is írtam), nyáron pedig gyümölcsükkel a gyümölcsfák is jelezték: nekik is helyük van itt.


Júniusban igen korán érő vadmeggyet találtam a kertben. Nem is vettük észre, annyira el volt gazosodva az a rész. Két vödörnyi meggyet tudtunk leszedni, a többit a fán hagytuk sajnos, talán jól lakott belőle néhány madárka. A meggyből szörp és dzsem készült, elég bonyodalmas módon, ugyanis meggyet szedni, mosni, magozni, majd összetörni nem is olyan egyszerű feladat.

A gyümölcs 1oo százalék bio, ami azt is jelenti, hogy magozás közben kukacok jelenlétére is számíthattam. Viszont alig egytizede volt csak "húsos", így 6 üveg dzsem főtt a gyümölcsből.


Sajnos a meggyet nem örökítettem meg, viszont júliusban eljött a sárgabarack ideje. Odahaza nem terem nálunk efféle finomság, a Balaton partján pedig egy hatalmas, ősrégi fa ontotta magáról egy hétig a barackot. Szedni nem kellett, ugyanis a rekkenő hőségben folyamatosan érő barack magától potyogott le a fáról.

Anyukám segítségével készült belőle lekvár és befőtt, no meg kompót. S önmagában megeszegetve is sok örömet okozott a hozzánk látogatóknak. Az eredményt a mellékelt képek mutatják.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése