2011. augusztus 25., csütörtök

Beetetés



Az amerikai étkekről és étkezésekről eddig keveset írtam. Igazán nincs is külön amerikai konyha: a helyiek egymással mixelik a világ összes tájának ízeit, aztán azt adják el, mint valami nagyszerű sajátosságot.

Errefelé kedveltek a mexikói ételek. Van néhány nagyszerű étteremlánc (például a Chipotle), ahol elfogadható áron lehet burritos-t (tortillaba tekert rizses, babos, zöldséges husit) kapni, de találtunk helyeket, ahol a tacost (chips valami szósszal) kínáltak a burger mellé.

Az olasz konyha errefelé kimerül a pizzában és pastában. A legviccesebb, mikor az olasz nemzeti színekben játszó üzletet arabok vagy mexikóiak működtetik. Az itteniek szeretik a sajtos, paradicsomos tésztákat (én megenni nem igazán bírom), aminek semmi köze az olasz földön termelt paradicsomhoz, vagy éppen a sokféle ottani sajthoz.

A francia konyháról errefelé végképp nem hallottak. A gondossággal egymás mellé válogatott étkek, borok, sajtok világa igen messze van innen. A terített asztalhoz ülést a köznép nem is engedheti meg magának, ehelyett beugranak venni valamit a gyorsétkezdékbe, vagy rendelnek egy pizzát otthonra. Körítés és teríték nélkül.

Kínaiak itt is akadnak, mondjuk a nyugati parton többel találkoztunk, mint itt. Általában ugyanazok az ízek, amit Európában is kínálnak, mindenféle hús, zöldség, rizs sütve, pirítva. Náluk biztosan olcsón lehet jóllakásig enni.

Arab ételek nem túl gyakoriak errefelé. Talán nem véletlenül. Nagy ritkán botlunk egy gyros árusba, volt hogy ettünk már finomat, de sokan panaszkodnak is az efféle étkekre.

Vannak európai éttermek, ahol legtöbbször a közép-európai konyha remekeit találjuk. A lengyel, szlovák, horvát, vagy ukrán tulajdonosok a többi szomszédos ország dolgait is szívélyesen kínálják. Ha igazán finom kolbászra, kenyérre, jól elkészített magyar gyomorba való ételre vágyunk, akkor érdemes őket felkeresni.

S lássuk az amerikai ételeket. Nem sok van belőlük. Nyáron BBQ, vagyis grillezési szezon. A házak udvarában grillre kerül a hamburgerhús (készen lehet kapni), kolbász, csirkehusi, hal, bármi. Emellé zöldések, krumpli dukál. No meg sör és kóla. A hamburger mellett a nem gyorséttermi jellegű helyek nagyszerű steak-et, sült marhát kínálnak helyi szószokkal, körítéssel. Az adagokkal sehol sincs gond. Levest nem igazán ismerik, ha van, legtöbbször valami indiai vagy mexikói sűrű ragut kapunk levesként. Desszertnek nyáron szinte csak jégkrém van, egyébként cookies (lapos keksz), brownies (csokisüti), s néhány gyümölcsös kocka. A jégkrémek finomak, vanília-alapúak, keksz, csoki, karamell darabokkal. A sütikért jobb ha szintén európai üzletbe megyünk...

S hát mi is a beetetés? Az, hogy minden étel kellőképpen sős, fűszeres, csípős, vagy éppen édes ahhoz, hogy minél több üdítőt igyál hozzá. A másik beetetés pedig (amit az egyetemi cateringes munkám során is tapasztaltam), hogy nincs meeting, rendezvény, összejövetel evés nélkül. Sőt: a hivatalos program előtt a legfontosabb, hogy mindenki megtömje a bendőjét (jó kis csali ez a résztvevőknek, így lehet sok diákot előadásra csalogatni), majd pedig az előadás után csipegessen a süteményekből és igya a hosszú lére készített kávénak nevezett fekete lét, aminek szintén semmi köze az olasz eszpresszóhoz...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése